Спортът в училище: Народни хорà, "Сиртаки" и самозащита

OFFNews 03 май 2016 в 20:19 6153 4

Български народни хорà, техники за самоотбрана и гръцкия танц "Сиртаки". Това включва програмата за задължителните часове по физическо възпитание и спорт на Министерството на образованието и науката. За някои от класовете тя вече е утвърдена със заповед на министъра, за други е все още работен проект.

Задължителните области на учебно съдържание по физическо са: лека атлетика, гимнастика и спортни игри.

В I клас клас за първокласниците ще е задължително хорото "Боряно, Борянке". Предвидените спортни игри са баскетбол, футбол и хандбал. Във II клас задължителните за учениците хорà ще са “Кулско хоро” и „Омуртарско хоро”, а отборните спортове - футбол и хандбал. В III клас остават същите спортни игри, а децата ще учат още „Самоковско хоро” и „Седенчица”. В IV клас ще се учи „Малешевско хоро”, а към отборните спортове се включва и баскетболът. За V клас предвидените задължителни народни танци са право тракийско хоро и тракийска ръченица, а отборните спортове остават футбол, хандбал и баскетбол. Шестокласниците ще се учат да изпълняват „Малешевско хоро”. От този клас е предвидено и усвояването на индивидуални тактически действия в нападение и защита, което ще продължи до последния XII клас. В VII клас седмокласниците ще учат още „Пайдушка тройка” и „Добруджанска ръка”. Спортните игри остават баскетбол, хандбал, волейбол, футбол. Осмокласниците също ще учат народни танци. Те ще трябва да усвоят изпълнението на „Пайдушка четворка” и народен танц, специфичен за региона. В IX клас ще се учат македонско и шопско хоро, а в X - "Елено моме", както и гръцкият танц "Сиртаки".

Утвърдените учебни програми са за I, II, V, VI и VIII клас. Работните проекти са за III, IV, VII, IX, X, XI и XII клас.

За всеки клас са предвидени не само задължителни, но и избираеми области на учебното съдържание. Сред тях са: плуване и водни спортове; туризъм, ориентиране и зимни спортове; ракетни спортове; фитнес, бойни спортове; шахмат.

Всички проекти и утвърдените нови учебни програми вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

4

Лопе де Вега

04.05 2016 в 16:48

Кючекът е свободноизбираем, важното е сиртакито. А що няма Боряно, Борянке? Едно време го учехме.

Поздрав!

12884

3

Nimart

04.05 2016 в 08:37

А кючек няма ли да бъде включен?

77927

2

El Commandante

03.05 2016 в 21:31

Абсолютно уместно!
Подкрепям!
В десети клас вече се ходи по заведения, а там програмата е точно такава:

1.Народни танци и чалгии
2.Сиртаки
3.Самоотбрана