Софийско село излиза на протест заради жп тунел под къщите

OFFNews 28 април 2016 в 11:08 4123 0

Софийско село излиза на протест заради жп тунел под къщите им

Жителите на софийското село Полиовци излизат на протест заради строежа на нова жп линия, която ще минава през селото им. По проект това трябва да стане през тунел, прокопан под селото. Хората обаче не желаят това нещо да се случи, съобщава bTV.

Както вече OFFNews писа участъкът от скоростна жп-магистрала ще „криволичи“ край село, което според властите не съществува на картата. Линията, която е част от проект с национално и европейско значение, се отклонява, за да заобиколи . Цялостното завършване на линията е заложено в новия програмен период, като се предвижда цялостното му изграждане да завърши до 2022 година. Това ще позволи влаковете по него да се движат с не по-малко от 160 км/ч.

Жителите на селото се притесняват от това, че с прокопаването на тунела и взривните дейности ще изгубят подпочвените води, които са единственият им източник, тъй като в района няма канализация и водопровод. Преди да бъде изготвен Подробният устройствен план (ПУП) за трасето, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е издала заповед, според която линията не трябва да минава през урбанизирани територии. Според Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) обаче, която е поръчала изготвянето на плана, територията на село Полиовци, не се води урбанизирана. 

„Подземните пространства не са урбанизирана територия, ако трябва да бъдем конкретни. Що се отнася до района около Вакарел, той няма статут на урбанизирана територия, защото цялата община Ихтиман няма влязъл в сила общ устройствен план. Това значи, че те не трябва да имат нотариални актове, но те имат”, каза пред bTV Иво Янакиев, ръководител на „Подготовка на проекти”.

От НКЖИ казват, че трасето не може да бъде изместено вече, защото това ще е трета корекция, а това ще забави завършването на проекта на време и ще излезе скъпо на държавния бюджет. 

Проектът се подлага и на обществено обсъждане, като тогава не са получени никакви сигнали и възражения. Всички подписали протокола са служители на НКЖИ и Министерството на околната среда и водите.

„С всички допълнителни хидрогеоложки проучвания, които се направиха. се доказа по безспорен начин, че ние по никакъв начин с прокопаването на тунела няма да повлияем нито на качеството на подземните води, нито на количеството им. Хората нямат причина да се притесняват за чистотата на водата при изпълнение на строителнтие работи”, допълни Янакиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови