София въвежда такси за минералните извори

OFFNews 07 февруари 2016 в 11:27 9979 9

Столичният общински съвет ще приеме тарифа за таксите за водовземане от находища на ми­нерални води, чието управление и ползване е предоставено от дър­жавата безвъзмездно на Столична община. Това става ясно от внесен доклад от главния архитект Петър Диков, който напуска поста във вторник. 

Целта за този огромен ресурс на града, при отдаването му на концесия, да има ясно регламентирани суми, обясни пред OFFNews Малина Едрева, шеф на групата на ГЕРБ в СОС. Термалните извори на столицата не са разработени, предстои приемането на програма за това, допълни тя.  

В момента ползвателите на минерална вода на плажове и хотели на територията на Столична община не плащат такси, те обаче също искат да се въведат такива, обясни Едрева. 

От текста на доклада на Диков става ясно, че хората, които си наливат минерална вода за лични нужди, няма да плащат за това и в бъдеще.

За питейно-битово водоснабдяване цените за кубически метър са съответно 0,90, 1,00 и 1,10 лв. според градусите на водата. 

Лечебни и питейни цели, рехабилитация, профилактика, спорт, отдих, хигиенни нуж­ди и отопление в специали­
зирани лечебни (болнични) заведения, регистрирани по Закона за лечебните заведе­ния, както и социални и
учебни/детски заведения тарифата предвижда 0,08, 0,10 и 0,15 лв. на куб/м, ако водата е съответно 30 градуса, между 30 и 50 градуса или над 50 градуса. 

За спорт, отдих, хигиенни нужди, както и за профилак­тика чрез лечебни и рехабилитационни съоръжения в обекти, които не са регист­рирани по Закона за лечебните заведения - 0,30, 0,60 и 0,70 лв. за куб. метър. 

За хидротермално отопление и всички други стопански и производствени цели цените са 0,30, 0,70 и 0,80 лв. за куб. метър. 

Осем минерални находища за безвъзмездно управление и ползване за срок от 25 години получи Столична община през 2011 година. Това са находищата "София-център", "София-Надежда", "София-Свобода", "София-Панчарево", "София-Железница", "София-Баталова воденица", "София-Лозенец" и "София-Овча купел". 

През лятото на 2013 г. Петър Диков съобщи, че се разработва идея с подкрепата на НДК, като да се включат са изразили желание хотел "Хилтън" и басейна "Спартак", за да се направи геотермална централа и да се използва лозенското находище на минерална вода с около 50 градуса. 

Инвестицията се оценява на около 10 млн. лева. Геотермалните централи са машини, които отнемат част от топлината на минералната вода, превръщат я в топлина, която може да се използва за отопление, а остатъчната минерална вода може да се използва или за минерални басейни и процедури, или в нашия случай може да се ползва и за питейна вода, защото минералната вода от лозенското находище е с качества на питейна вода, обясни Диков пред Дарик тогава. По думите му ще има интерес от развитие и на спа туризъм в София. 

В програмата за минералните води към Общинския план за развитие за 2015-2016г. се предвиждат следните дейности по отделните находища: 

Хидротермално находище на минерална вода „София-Център”:
- Проект за определяне на санитарно-охранителна зона – пояс І около водовземните съоръжения (каптиран естествен извор и сондаж №3-хг) и зони за защита на находището
- Проектиране на геотермална централа за отопление на общински и държавни сгради в центъра на София
- Изграждане на модерен градски СПА-център в сградата на Централна минерална баня (Музей за история на София с активно присъствие на минерална вода).
Хидротермално находище на минерална вода „София-Баталова воденица”:
- Изследване актуалното състояние на съществуващите водовземни съоръжения (сондаж №6-хг и сондаж №8-хг)
- Изработване на проекти за определяне на експлоатационните ресурси и характеризиране на находището
- Предпроектни проучвания и проектиране на градски минерален плаж и рекреационен (СПА) център към
бъдещия Аквапарк „Възраждане“.
Хидротермално находище на минерална вода „София- Овча Купел”:  Предпроектни изследвания за реконструкция на съществуващата минерална баня и превръщането й в модерен градски балнеоложки център. 

Хидротермално находище на минерална вода „София- Лозенец”:

- Изработване на проект за определяне на експлоатационните ресурси и характеризиране на находището
- Проучване и каптиране на ресурсите на хидрогеотермалното находище чрез изграждане на ново водовземно съоръжение (сондаж)
- Предпроектни проучвания за проектиране и изграждане на нов модерен водоналивен кът при ул.”Милин камък” (при съществуващия полуразрушен и неексплоатиран водоналивен кът)
- Предпроектни изследвания и проектиране на геотермална централа за климатизация на общински детски
градини и училища и държавни сгради в района на находището
Хидротермално находище на минерална вода „София- Надежда”:
- Определяне на експлоатационните ресурси и характеризиране на находището
- Предпроектни изследвания и проектиране на геотермална инсталация за климатизация на общински детски
градини и училища в района на находището 
Хидротермално находище на минерална вода „София - Свобода”:
- Изследване актуалното състояние на съществуващите водовземни съоръжения към находището
- Изработване на проекти за определяне на експлоатационните ресурси, характеризиране на находището и
технически възможните дебити на съоръженията
- Проект за определяне на санитарно-охранителна зона – пояс І около водовземните съоръжения и зони за защита на находището. 

Програмата все още не е утвърдена от СОС, възможно е тя да претърпи промени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!