София пред труден избор - 16 линии на концесия за 141 млн. или санкция от 15 млн.

OFFNews 04 април 2016 в 20:21 4774 2

Столична община е изправена пред избор - да даде на концесия 16 автобусни линии за 141 млн. лева и срок от 8 години или да плати неустойка от 14,85 млн. на фирма "МТК груп". 

Предложението за новата концесия бе внесено от съветниците Калоян Паргов, Борислав Борисов и Борислав Бориславов. Неустойката пък е очаквана, заради съдебен спор с начало 2008 г. Тогава фирмата печели концесия, до договор по която не се стига, а тогавашният зам.-кмет по транспорта Велизар Стоилов напуска поста. 

Друг проблем е, че през 2015 г. Столичният общински съвет реши договорите с частните превозвачи в София да не се подновяват. Тримата съветници сега предлагат да се подпише нов концесионен договор, а фирмата да се откаже от фиансовите си претенции към общината.   

За пакета от предвидените за концесиониране 16 автобусни линии е заложен пробег от 5 879 000 км годишно. 

Според Калоян Паргов за първи път договорът за обществен превоз на пътници с "МТК Гроуп" е съобразен с интересите на софиянци и на общината, защото цената, на която ще вози МТК, е под тази на Столичния автотранспорт. Той припомни, че Столичният автотранспорт е возил на по-ниска цена, отколкото сегашните частни оператори, чиито договори изтичат и линиите ще бъдат поети от обществения транспорт. "Разликата беше от 3,50 лв./км на частния оператор до 2,70-2,90 лв./км на Столичния автотранспорт. Ние работехме на загуба, а те на свръх печалба. Тази ера приключи, подчерта Паргов. Против се изказа съветникът Войслав Тодоров от "Сердика", от неправителствената организация Спаси София се обявиха против концесията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!