След срещата в НС за "Бедечка": Общината може да помогне, стига да иска

OFFNews 27 май 2016 в 10:16 6249 0

Снимка БГНЕС

Общината има много варианти за решение на казуса "Бедечка" в Стара Загора. На първо време трябва да спре застрояването на зелената площ, а за собствениците на терени трябва да бъде потърсена равностойна замяна със земя, включително и от държавния поземлен фонд. Стара Загора е за запазването на парка и решение трябва да се намери бързо, вместо проблемът да остава висящ с години.

Това бяха само част от аргументите на народните представители от най-различни политически сили в провелата се вчера кръгла маса за Бедечка в Народното събрание, инициирана от депутата Димитър Танев и водена от председателя на регионалната комисия Найден Зеленогорски.

Представители на частните собственици на терени отново заплашиха със съд, включително и организаторите на кръглата маса. Собствениците прочетоха декларация, която повтаряше почти дословно скорошна анонимна публикация в старозагорска интернет страница.

Защитниците на парка припомниха, че подобни проблеми има в цялата страна и предложиха пакет законови промени. На първо време те поискаха мораториум върху строителството в такива територии като Морската градина във Варна, Бедечка в Стара Загора, Борисовата градина в София и др.

Бедечка беше защитена също от представител на "Грийнпийс България", наследници на създателя на легендарния старозагорски парк Аязмото митрополит Методий Кусев и различни граждански организации. Те припомниха повечето проблемни места в плана за застрояване на парка и отново поискаха той да отпадне. Защитниците на парка показаха схеми, документи, примери за замесени в казуса политици, както и за недалновидна работа на главния архитект и т.н.

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов подчерта, че в годините е решавал подобен проблем, като са намерили земя за замяна на частните терени. Същото потвърди и бившият кмет на Плевен Найден Зеленогорски. И двамата настояха, че Общината спокойно може да реши въпроса. Славчо Атанасов напомни, че инфраструктурата на новия квартал на мястото на парка е общински ангажимент, а според Зеленогорски тя може да достигне цени от десетки милиони. Депутатите Георги Гьоков и Борислав Великов също се изказаха в защита на зелената площ.

Адвокат Александър Коджабашев също представи аргументи в защита на парка и напомни за видовото разнообразие.

Представителите на екоминистерството потвърдиха, че не е правена екологична оценка на проекта Бедечка, защото заявителят не е подал нужната информация за ценността на зелената площ. А заявител в такива случаи са собствениците.

Кметът Живко Тодоров беше изпратил представители на общинската администрация. Не присъстваха обаче представители на Общинския съвет - отговорният в случая орган.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews