Слави Трифонов се среща с Цацаров заради жалбите за референдума

OFFNews 02 декември 2016 в 19:46 7374 3

Слави Трифонов ще се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров в понеделник заради подадените жалби за отмяна на резултата от референдума, обявиха от "Шоуто на Слави". 

Срещата е по искане на Трифонов, като той възнамерява да говори и пред журналисти преди или след разговора си с Цацаров. 

От "Шоуто на Слави" обявиха, че ще обжалват резултата от референдума, след като стана ясно, че едва 12 027 гласа не стигат, за да стане задължителен. От предаването са на мнение, че нарушения при провеждането на референдума са причината да не стигнат гласовете. 

Оказва се обаче, че пред Върховния административен съд са подадени жалби от два инициативни комитета за резултата от референдума. 

Първата жалба е подадена не от инициативния комитет, организирал подписката за референдума, а от инициативен комитет, регистриран за агитация в разяснителната кампания. Така ВАС решава, че жалбоподателят няма правен интерес от оспорване, защото не е пряко засегнат. Освен това инициативният комитет не е оспорил решението за обявяване на резултатите, а предходно решение. 

На 23 ноември тричленен състав на съда оставя жалбата без разглеждане като недопустима, а делото е прекратено.

Прекратяването на делото обаче е оспорено пред петчленен състав на ВАС.

В същото време инициативният комитет, провел подписката за референдума, обжалва вече правилното решение, а ВАС прекратява "правилното" дело в очакване на решение по първата жалба. Така се оказва, че жалбоподателите се оказват в абсурдната ситуация да забавят сами собствените си жалби, уточнява defakto.bg.

ВАС трябва да се произнесе в срок от 14 дни по всяка една от жалбите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13056

2

Какавидков

02.12 2016 в 23:57

Чалгаря да поиска среща с конституционния съд.

13507

1

Новият Месия, който ще ОПРАВИ за пореден път клетата ни Майковина!!!
JE SOUI SLAVITU!!!