Синдикатите искат признание, а не наказание за полицаите от Харманли

OFFNews 28 ноември 2016 в 11:01 6529 2

Синдикатите искат признание, а не наказание за полицаите от Харманли

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) излезе с позиция в защита на служителите, срещу които са образувани досъдебни производства след безредиците в Харманли. На 25 ноември Районната прокуратура образува досъдебно производство срещу полицаи за побой на двама мигранти. Според разкази на очевидци, в нощта след бунта в лагера, полицаи са влизали в стаите и са пребивали чужденци.  

От полицейския синдикат изразяват неразбиране от внушенията, които са насаждани срещу полицаите, участвали в потушаването на бунта. "Твърденията за превишаване на правомощията при употреба на физическа сила и липсата на декларирана от министъра на вътрешните работи подкрепа са повод за притеснение сред представителите на СФСМВР", се посочва в съобщени до медиите.

"Подобни действия са не само неразбираеми, но и нелогични, тъй като в ЗМВР ясно е упоменато, че „полицейските органи осъществяват мероприятия за преустановяване на изпълнителното деяние, предотвратяване настъпването на престъпните му последици и ограничаване на техните размери” и категорично е написано, че „служителите на МВР при изпълнение на служебните си задължения са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона“, се посочва още в съобщението.

Според СФСМВР липсата на признание, или "поне публична благодарност", за професионално изпълнените задължения, не са изненада. Образуването обаче на досъдебно производство срещу служители, които са рискували живота си и са защитили гражданите и правовия ред в страната, е "лишено не само от смисъл, но и противоречи на нормата в ЗМВР, касаеща физическата неприкосновеност на служителя".

"Това не само действа демотивиращо на всички служители в МВР, но и поставят под съмнение адекватността на действията и решенията на държавните институции. Поставя се под съмнение и ролята, функцията и правомощията на полицейските служители не само в конкретния случай, но и като цяло. Липсата на обективна оценка и подкрепа за добре свършена работа създават риск за сигурността не само на служителите, но и на гражданите на Република България! При следващ подобен случай, преди да действат и да овладеят масовите безредици, служителите ще се замислят дали няма да станат „клиенти“ на прокуратурата", заявяват от синдиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

28.11 2016 в 12:40

Следващият път турете детска учителка за вътрешен министър и при 23576421вото "реформиране" на ЗМВР и ЗДС пак се фиксирайте в дебатите, колко точно да са им орязани заплатите при пенсиониране и социалните придобивки, вместо да помислите дали пък администрацията му е толко умна, малобройна и на място, дали да не се наблегне на повечко подготовка (физическа и професионална) и специализирано оборудване за правилните подразделения, защото, Бога ми, катаджията и кварталният (видя се) нямат какво да правят по масови мероприятия и безредици, а у ОДП-тата да мислят само как да спастрят некоя кинта от патрони и занятия с професионални инструктори.
Съвременните условия го налагат, а не моята прищявка.