Ще купим стари руски двигатели за МиГ-29, но не от Русия

ОFFNews 13 януари 2016 в 19:21 5989 4

Снимка БГНЕС

Николай Ненчев.

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви пред bTV, че страната ни ще закупи руски двигатели за изтребителите МиГ-29, но не от Русия, ами втора ръка от европейски страни, които не ги ползват.

За това са отделени 50 милиона лева. Той коментира и закупуването на нови изтребители за въздушните ни сили, но това ще стане до 3 или 3 и половина години, тъй като това е дълъг процес. Страната ни със сигурност ще закупи поне 12 самолета, като засега можем да си позволим F-16 втора ръка и шведските "Gripen".

Решението обаче ще бъде взето през март тази година. Ненчев заяви, че предстои да се гласува от парламента малка законова промяна, която ще позволи въздушното ни пространство да се охранява заедно с други страни членки на НАТО. Така България ще спази споразумението от Уелс, направено през 2014 г.

Държавата ни е водила неофициални разговори по въпроса с Белгия, Холандия, Полша, но не и с Турция, тъй като тя имала достатъчно лични промени.

Министърът разкри, че за 2015 г. във въздушното ни пространство нерегламентирано са навлезли 2 пъти повече самолети, заради които българските изтребители са полетели.

Ненчев поясни, че е останал на поста министър въпреки решението на част от Реформаторския блок да излезе в опозиция, защото мнозинството в Блока е решило така. Бил е готов и да си подаде оставката. От разговорите с премиера останал с впечатление, че той настоява да го запази като министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови