Шофьор, влязъл в затворена от снега магистрала, ще остава без книжка

Волгата на Тодор Живков става "историческо превозно средство"

Анита Стефанова 18 януари 2017 в 15:57 8261 3

С 1000 лева глоба и отнемане на книжката за 3 месеца ще бъде санкцията за шофьор на превозно средство, който влезе във временно забранен участък заради снеговалеж.

Това решиха депутатите, след като приеха окончателните промени в Закона за движение по пътищата на второ четене. 

"Когато водачът на превозното средство откаже да изпълни нареждане на контролния орган да не навлиза в участък с временна забрана, се предвижда глоба от 1000 лв. и лишаване от управление на пътното превозно средство до три месеца. Ако собственик на превозно средство допусне водач да наруши забраната, се спира колата от движение до три месеца" , обясни промените председателят на транспортната комисия от Реформаторски блок Настимир Ананиев. 

"Тези мерки се предвиждат заради казуси, които възникнаха по време на метеорологичната обстановка в страната тази зима.Имаше два случая - първо автобус с японски туристи, който не беше спазил тази забрана, след това случай с водач на тир, който отказа да се съобрази със знака и влезе в спор с органите на реда", даде за пример депутатът. 

Парламентът гласува още ново понятие в закона, наречено "историческо превозно средство". "Такова превозно средство трябва да е на минимум 30 г., да е част от културното наследство и Международната федерация за старинни автомобили, да го е признала за старинен автомобил", обясни Ананиев. 

Той коментира, че москвичите и жигулите не попадат в тази категория, но волгата на Тодор Живков може да попадне в тази категория, защото такива коли отдавна вече не се произвеждат. 

"За тези автомобили няма да е необходима винетка или застраховка "Гражданска отговорност", защото те не се движат. Обикновено се изкарват веднъж в годината на някакво шоу или изложение", посочи още Ананиев.

Миналата седмица парламентът прие и друг пакет промени в Закона за движението по пътищата. Те предвиждат пешеходецът да не носи отговорност при катастрофа на пешеходна пътека. Промените за пешеходната пътека, за тъмните стъкла на автомобилите и за глобите за навлизане в участък с временна забрана след знака ще влязат в сила след обнародването им в "Държавен вестник".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

18.01 2017 в 16:10

Супер. Заради 2 случая какви драконовски мерки.
Дори по новия закон с двойно надути глоби и санкции пак по-евтино излиза да караш пил или с превишена скорост - чааак на 130 км/ч в градски условия стигаш 1000 лева.

Безценни кадри си заминават с това НС. Ако си заминат де ...

За ретро автомобилите - без ЗГО - съм съгласна