Широка лъка скочи срещу две сирачета само защото са от Афганистан

Кметът на страната на местните, говори с вътрешния министър

Антония Чорева 09 февруари 2017 в 12:29 38667 18

Протест се проведе снощи в Широка лъка. Протест срещу две деца. Две деца, сирачета, но от Афганистан.

Причината за недоволството на местните е, че в Дома за деца, лишени от родителски грижи в селото са били настанени две сирачета от Афганистан. Младежите са настанени там със заповед на Дирекцията за социално подпомагане в район Сердика, София, и са бежанци на по 16 и 17 години, със заповед за полицейска закрила.

Мълвата, че децата са настанени там, бързо се разнесла из къщите и хората от Широка лъка решили да се вдигнат на протест.

Проблемът идва от това, че двете афганистанчета, които са останали сираци от войната, ще трябва да посещават местното училище. 

Директорът на местното училище Маруся Бочукова е коментирала пред сайта smolyan.net, че персоналът е недостатъчен и не е обучен за комуникация с "подобни лица", нито пък може да даде адекватна грижа за момчетата. 

На протеста снощи местни са изразили мнение, че няма родител, който да остави детето му да ходи на училище, в което има "подобни лица".

Недоволството взема връх, тъй като местните заплашват, че ако не бъдат изпълнени исканията им децата да бъдат изведени от селото, ще блокират пътища.

Много от тях се притесняват, че в селото ще бъдат докарани и други бежанци и че с двете деца "само се прокарва път". 

Вчера се проведе Обществен съвет, на който е изразено единодушно мнение, че двете афганистанчета нямат място там и трябва да бъдат по-скоро изведени от селото. 

Кметът Васил Седянков призова жителите да не всяват психоза, но и управляващите да не си играят със страха на местните. Той е изцяло зад хората от Широка лъка и ще обжалва заповедта за настаняване на чужденците в селото.

Кметът Седянков е водил разговори дори със служебния министър на вътрешните работи, който е обещал съдействие.

Хората от Широка лъка искат спешно решение на "проблема", тъй като днес приключва междусрочната ваканция и децата им трябва да се върнат на училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9017

19

Stoyan Gavrailski

09.02 2017 в 23:50

Афганистанци...сираци от войната?Кой и как разбра ,какви са?При положение,че българските институции работят със скороста на охлюв в цикъл...как изобщо направиха справка кои са и за какво се борят?Мнооо мирише тази история,мнооо пропаганда и мноога промит мозък.Очаквам някой от БХК да цъфне пак--

16193

17

SC

09.02 2017 в 18:27

Ах, Мунчо мамин, сладичък, твоята антиксенофобска ксенофобия е същински апогей на лицемерието. Чутовните ти словесни гърмежи всяват смут сред нас, невзрачните простаци. Дотолкова, че сме принудени да си го преместваме между крачолите не само вербално, но и физически. Изумителна е упоритостта ти да бъдеш все така настъпателен темерут, въпреки всеобщото неодобрение, изливащо се връз теб.
Моля те, продължавай да ни забавляваш! Благодаря за което.

29585

16

Izalina

09.02 2017 в 17:25

muncho,
откак има рейтинг в този форум съм ползвала червеният палец (в знак на много искрено възмущение) може би не повече от 5-6 пъти, защото смятам, че всеки има право на мнение, дори да не съвпада с моето.

Най-любезно те информирам, че много пъти са ме сърбели ръчичките по твоите коментари и ако не престанеш с понятията "кочина" по адрес на България, "расисти" по адрес на очевидно доста единно и обосновано мислещите коментатори и "боклуци" по адрес на всеки герой на дописка, който прави нещо което не ти се нрави, без всякакви скрупули ще си единственият оценяван в червено от мен!
Как веднъж не написа нещо положително, бе?! Усмихваш ли се понякога изобщо?

11178

13

Крушата

09.02 2017 в 15:04

Възмутен съм от дъното на душъта си!
Европейският съд трябва незабавно да вземе решение за изселването на всичките мерзки, шовинистични селяци от Широка лъка в Авганистан. И там да си протестират колкото си искат.