Шефката на учителския синдикат подкрепи чистката на директори

Те не трябва да протестират, защото им е дошло времето, заяви Янка Такева

OFFNews 29 ноември 2015 в 13:00 16331 23

Снимка МОН

Янка Такева. От двете й страни са зам.-министър Ваня Кастрева и шефката на Българската асоциация на частните училища Милка Славчева.

Председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева се включи в защитата на решението за масово пенсиониране на училищни директори и учители. Профсъюзният лидер изтъкна като мотив необходимостта от подмладяване.

Пред агенция "Фокус" тя заяви:

"Дълбоко съм убедена, че подмладяването на управленските кадри в образованието е крайно наложително.

От средата на юли изменението на Кодекса на труда влезе в сила. Септември бяха освободени много учители. Бяха обявени местата на 140 директори, които работеха като временно изпълняващи директори. Останаха около 250-300 учители, които трябва да се пенсионират, но тъй като директорите не могат да намерят учители на тяхно място, ги оставиха. В системата в цяла България има около 500 директори, които трябва да бъдат пенсионирани.В някои региони те се пенсионираха още в началото на септември”, каза тя.

„Всички казват, че трябва да влязат млади учители в системата, но ако някои иска да влязат млади кадри в училище директорите не трябва да протестират, защото им е дошло времето. В края на краищата на всички идва това време, за да може да отворят пътя за кариерно развитие на младите хора. Учителят е в системата и работи активно, когато вижда, че има възможно развитие на място, но когато кариерното развитие е запушено, няма как да има такова отношение”, посочи Янка Такева.

Пенсионирането на директорите щяло да се отрази добре, тъй като "ще се въведе нов стил на управление".

Според нея не ставало дума за чистка, а за изпълнение на Кодекса на труда, който, обаче, в тази му част не налага задължението на работодателя да пенсионира, а само дава тази възможност и работодателят сам преценява. Някои от подчинените на МОН регионални инспекторати са отказали да пенсионират директори с мотива, че те работят много добре. Пример за това е РИО-Варна. Пред в. "Сега" началникът му Венцеслава Генова заяви, че в областта има 7 директори в пенсионна възраст, но засега тя няма да се възползва от правото си да ги пенсионира. "Преценила съм, че те ръководят успешно училищата си и е добре първо да подготвят свои заместници, за да има приемственост, и чак тогава да излязат в заслужен отдих", каза тя. Не такъв е случаят в София, където началник на регионалния инспекторат към МОН беше Ваня Кастрева - сега зам.-министър на образованието. В София училищата, чиито директори ще бъдат пенсионирани, са десетки. Сред тях е и Втора немска езикова гимназия (73 СОУ), която е едно от най-силните училища не само в София, а и в страната. Учителският колектив реагира остро срещу това решение.

В отговор на въпрос от OFFNews дали единственият мотив за решението е ЕГН-то и взети ли са предвид резултатите на училището, отговор по същество не получихме.

Янка Такева, с която се съгласуват решенията на министерството и която стои редом до министъра и заместничката му Кастрева на публични събития, подкрепи и друга инициатива на зам.-министър Кастрева - проектите за нови учебни планове, които предвиждат драстично намаляване на задължителните часове по първи чужд език в езиковите гимназии - от 4 седмично те стават 2 седмично в гимназиалните класове след подготвителната година. Според новите учебни планове в последните две гимназиални години няма да се учат история и география.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!