Шефът на Walltopia: Държавните фирми ги има само за да се краде

offnews 12 март 2017 в 18:32 41823 15

Ивайло Панчев

Държавата не трябва да се занимава с бизнес. Държавните фирми трябва да бъдат закрити, защото съществуват само поради една причина – за да могат чиновниците да крадат. Еврофондовете пък са предпоставка за корупция и трябва да се премахнат. Това каза в ефира на bTV директорът на „Уолтопия” Ивайло Пенчев.

През седмицата той написа отворено писмо на „София Тех Парк”, в което обяснява, че докато на неговата фирма се налага глоба за независещо от нея закъснение при строежа на вече функционираща сграда, всичко останало в комплекса практически не работи и за това е виновен назначеният от държавата мениджмънт.

От „София Тех Парк” отхвърлиха тези твърдения със свое отворено писмо.

Пенчев обясни, че докато общината в „Младост” бавела процедурата за превръщането на офис в банков клон, друга институция се възползвала и наложила санкция на „Уолтопия”.

На този фон, компанията инвестирала и в новата индустриална зона край Божурище. „Построил съм завод, година и три месеца този завод чака ток”, посочи предприемачът. Държавата имала задължение до края на 2015 г. да осигури нужното свързване. Движение няма.

„Не казвам, че администрацията в българската държава е по-лоша от другите администрации – в 50 държави сме имали проблеми, най-големи проблеми сме имали с калифорнийската администрация”, подчерта Ивайло Пенчев. Според него показателното в случая с „Уолтопия” е друго – „бизнес начинание, оставено в ръцете на държавни чиновници, е обречено на бавна агония”.

„Нищо не създадоха, похарчиха 100 млн., примерно. Каква стойност създадоха? Минус 100 млн. стойност”, подчерта Ивайло Пенчев.

„Държавата да прави бизнес е все едно кастрат да прави деца, това е обречена кауза”, категоричен беше той и допълни: „Политик работни места не създава, политик заплата не дава. Предприемачите са единствените хора на белия свят, които създават работни места. Политиците създават работни места в държавната администрация, която е паразитен организъм”.

Според него всеки бизнес, който зависи от държавата или от европейските фондове е „мъртвороден”. Пенчев призна, че „Уолтопия” също е получавала пари от ЕС, но това е било резултат от „тъпанарска алчност” защото „всички цървули и смотаняци разграбват еврофондове”. Сумата по програмата за иновации не била голяма, но сега съжалявал и за нея.

"Европейските фондове трябва да се изтрият от лицето на Земята с една голяма гума. Единственото нещо, което правят, е да стимулират корупционната среда", категоричен беше той.

Ивайло Пенчев посочи, че има много успешни български компании, които са независими с помощта на добрите продукти, които предлагат.

„Държавното трябва да бъде смалено, не трябва да има държавни фирми. Нищо не е по-безумно от наличието на държавни фирми. Вие, мили хора, сте инвеситори в тези държавни фирми. Ние нямаме право да управляваме своята инвестиция, а тази инвестиция се управлява от шайка чиновници”, смята шефът на „Уолтопия”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

13

Denis Rizanov

13.03 2017 в 10:13

Пенчев Ивайло предобри манджата както се казва. И ще бере негативи тепърва.
В крайна сметка, както стана ясно, не са важни какво са му били устните договорки (ако въобще ги е имало такива) с предишните управляващи парка (хора изцяло на роско плевелние и назначеният "капиталист", главен шорошораст и разпределител на грантови потоци, иво прободесаскопието), а записаното черно на бяло. Записаното в договорите и в нот.учреденото право на строеж.
Всъщност учуден съм, че той говори само за договорки и пренебрегва документите.

14355

12

neverland

13.03 2017 в 09:05

Виж сега, всеки вижда нещата и ги пречупва през неговата си гледна точка, на база интересите му, опитът му, житейския път.
Този човечец произвежда стени за катерене или нещо подобно. Нормално е като произвежда подобен продукт държавата да не му е клиент. Той има досег с нея само по повод на осигуряване на разрешителни, спазване на различни нормативни актове, плащане на данъци.
Питайте онзи българин, който имаше завод за бронежилетки, и изнася продукция за сума държави. Питайте го него, какво ще каже по темата “Разходи на държавата и плащания по еврофондове”. Той съвсем друга песен ще пее, защото просто в бизнеса му държавата(българската и други) му се явяват клиенти.
Това да твърдиш, че бизнес който лежи само на държавата като клиент или само на еврофондовете е мъртъв бизнес, е толкова вярно колкото и че бизнес който разчита само на износ е мъртъв бизнес.

11738

11

KumaLisa

13.03 2017 в 03:53

Може да е прав, но вулгарните изрази в писмото му, изпортиха всичко. Още една истина е компрометирана и вече няма шанс да й бъде обърнато сериозно внимание. Така че заради такива провинциални комплексари като Пенчев, държавните фирми срещу които той негодува, ще си бъдат и пребъдат. ПАК ПОДЧЕРТАВАМ ЗАРАДИ ТАКИВА ЛЕВАЦИ КАТО НЕГО, КОИТО КОМПРОМЕТИРАТ ИДЕЯТА.

77927

9

El Commandante

12.03 2017 в 22:37

Създаването на менте-профили в коментарна секция на сайт като този означава признаваме на тотална,абсолютна безпомощност...абе нещо като кастрат да прави деца..

Иначе пича е прав з апочти всичко, с изключение на тва че оръжейните фирми ТРЯБВА да бъдтат държавни,или поне под изключително силен държавен контрол, че иначе става дасиебемайката и самолет свински нелетящ, като у УСА нали така и идват лишите руснаци и те шибат дирекшън през виктория сикретските....

42249

8

Denis Rizanov

12.03 2017 в 21:40

Аха-ха-хахх!
Верно Red. Появили са се дубликати, либерални полюционери и шорошорасти!
Йончев ДОВОЛЕН ЛИ СИ?

Йончев ДОВОЛЕН ЛИ СИ?

63994

7

Red or Dead

12.03 2017 в 21:01

@Денис,и ти ли се върза на.......ФАЛШИВИЯ 'професор'....ми виж, че туй е предния ДЕБИЛ който от имбецилие си е спретнал днес дубликат на ОРИГИНАЛА......но САМО дублиране не става.....КРЕТЕНИ.......требе и.....АКЪЛ...ама вие го нямате, затуй си служите с тези похвати.....

Йончев, доволен ли си.....

42249

6

Denis Rizanov

12.03 2017 в 20:13

Къде го слагате този, че домуза за вице?
Професоре, моля, обръщам Ви специално внимание, Президнет може да е само успялото пухкаво момче на мама си - Шиши!
)))))

Като ше е гарга, да е рошава!
Виж за вице не съм сигурен че другарката цветелина бориславова подхожда. Там имам съмнения.