Шанс за спасяване на парк "Бедечка". Освободиха архитекта на Стара Загора

OFFNews 16 август 2016 в 16:10 5561 2

Парк "Бедечка" в Стара Загора.

Защитниците на старозагорския парк "Бедечка", в който по градоустройствен план е предвидено огромно по мащабите си застрояване, извоюваха малка победа в опита си да спасят живописната местност.

Главният архитект на Града на липите арх. Иван Кирчев подаде оставка, съобщиха от местната областна администрация. За напускането му е настоял кметът на общината Живко Тодоров.

Само преди ден екозащитниците от "Запазете Бедечка" разпространиха информацията, че главният архитект на Стара Загора Иван Кирчев дели един и същ адрес с водещата проектантка на застрояването на парк "Бедечка" Радосвета Кирчева.

И се оказва, че тя му е ... съпруга.

"Проверих информацията и тя се оказа вярна. През годините не сме имали противоречия и конфликти с арх. Кирчев, свързани с неговата работа, но е въпрос на морал той да подаде оставка. По този начин ще отпаднат всякакви спекулации по темата", коментира кметът Живко Тодоров пред "Дарик".

Предисторията

Сагата около старозагорския парк тече вече няколко години. Парк "Бедечка" е с площ от близо 300 декара и на мястото са паспортизирани повече от 1000 дървета. В периода 2003-2011 г. обаче почти цялата площ е реституирана като ниви, а след това те са определени по градоустройствен план като място за изграждане на нов жилищен квартал. В този период в мнозинства в старозагорския общински съвет имаха първо БСП, а след това - ГЕРБ.

Само в началния етап на строителството в парка се предвижда изграждането на 15 четириетажни сгради в жилищен комплекс, в който освен това ще има магазини и гаражи.

Сегашният градоначалник Живко Тодоров (ГЕРБ) преди време поиска отмяна на застрояването на "Бедечка", но съветниците от собствената му партия го бламираха в това начинание.

След оставката на досегашния главен архитект на Стара Загора OFFNews потърси за коментар депутата от Стара Загора Димитър Танев (Реформаторски блок), който отдавна защитава каузата за запазване на парка.

"Казусът "Бедечка" създаден от дългогодишната лоша намеса на политическите сили, които са управлявали общината през годините. Мислено е било винаги в посока как да се застрои, а не как да се запази. Затова призовавам за открито заседание на общинския съвет, на което да бъдат изслушани всички заинтересовани страни и природозащитниците", каза Танев.

Според него проектът за застрояване на парка е осеян с подводни мини.

"Сега избухва първата, но такива ще излизат и през следващите няколко години. Дори и да се застрои остава въпросът с инфраструктурата. Кой ще я прави? Общината няма никакво намерение да харчи пари, а собствениците и инвеститорите обясняват - ние си плащаме данъците. А тук става въпрос за огромни инвестиции - улици, мост.... Това е следващата мина, която цъка в ръцете на общинската администрация", добави старозагорският народен представител.

Танев припомня и че в парка има уникални дървета, които са паспортизирани и върху които няма как да се строи. Затова според него общинският съвет трябва да преразгледа решението си за застрояването на "Бедечка". 

"Може да се търси обезщетение на собствениците през адекватна замяна с държавна или общинска земя, колкото и да е трудно", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12678

2

ovgun

16.08 2016 в 21:06

Стискам им палци на тези смели и ангажирани хора! Трябва да се противостои на по всякакъв начин на строително-инвестиционната мафия с пари от наркотици,контрабанда, укрити данъци и корумпирани общински плужеци.

12169

1

BB-8

16.08 2016 в 18:07

Стара Загора НЕ е е градът под тепетата. Неграмотни ли сте или да.