Седем митничари с обвинения след акция в Лесово

ОFFNews 03 ноември 2014 в 19:22 7973 2

Снимка ДАНС

На седем митничари са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група след акцията на ДАНС в Лесово в неделя. 

Това заяви на брифинг Николай Найденов от Специализирана апелативна прокуратура.

Шефът на митницата в Лесово Димитър Колев е хванат в момент, когато началникът на една от смените му предавал плик с пари. Другите обвиняеми са Чавдар Дюлгеров, началник смяна, колегата му Георги Банев от друга смяна, Димитър Шопов - зам. началник на смяна, редовият митничар Юрий Кузнецов, Илия Илиев, също зам. началник на смяна и Йоанда Бозукова, експерт в пътни такси.

За момента са иззети над 220 000 лв., допълни Найденов.

Илиев и Бозукова са пуснати под парична гаранция, останалите са в ареста за 72 часа.

4 месеца служители на ДАНС са следили и подслушвали митничарите. Найденов разясни, че става въпрос за долари, евро, турска лира и румънски леи. 9 хиляди лева общо има открити в складовете за веществени доказателства на началниците на смените. Парите са били добре крити, каза Найденов.

Обикновено се искали дребни суми в рамките на 10-20 лева. Между 100 и 200 долара обаче са искани от митничарите за някои товарни автомобили. Между 50 и 80 хиляди лева бил месечният оборот на една смяна.

В процеса на разследването са разпитани 14 свидетели, включително и служители на митническата администрация.

Пари са давани на митническите служители под формата на "почерпка" и "за кафе". Всъщност това е било таксата, за да не им се създават административни пречки по преминаването на границата, обясни Найденов. Той посочи, че има и свидетелски показания и на служители от митницата, които разкриват в детайли криминалната схема на Лесово. В началото са били задържани 21 митнически служители от ГКПП-Лесово. 

"Събираните пари от митничарите са предавани на началниците на смените. Те са вземали парите и в края на месеца са ги разпределяли между всички", уточни Николай Найденов, от апелативното специализиране на наказателната прокуратура. Той лично е ръководел акцията на място.

При обиска на жилището на Димитър Колев са иззети над 82 хил. лв. В него е открит и плика, който му е предаден от Георги Банев, началник на едната от смените на Лесово. Вътре е имало 250 хил лева. 

В Димитър Шопов, зам. началник на едната от смените, са открити 43 хил. долара,  а 39 хил. долара са били разпределени по равно в 4 плика.

"Където и да пипнахме, намирахме пари в пликове", каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. 

"Тези седем лица вероятно няма да са единствените, които ще бъдат обвинени", заяви Сарафов.

Той се извини на гражданите, които са чакали с часове, за да преминат през границата докато тече акцията на ДАНС и прокуратурата. "След това поне са преминали безплатно", коментира той.

"Колективът на Лесово е бил много сплотен и са имали взаимно доверие помежду си. Акцията беше извършена в строга конспиративност, благодарение на което постигнахме този успех. Искам да благодаря на колегите от ДАТО (новата агенция която се занимава с подслушванията), както и на ръководството на агенция митници в лицето на г-н Танов, който ни указа пълно съдействие", посочи председателят на ДАНС Владимир Писанчев.

Разследването по случая продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!