Само 10% от хората с увреждания у нас работят

Ивайло Анев 14 април 2014 в 19:30 4492 3

Само 10% от хората с увреждания в България работят.

Само 10% от хората с увреждания в България работят. Тази тревожна статистика породи спорове между държавата и бизнеса на проведена днес конференция по темата.

Според бизнеса причините се коренят в твърде малкото стимули за наемане. Държавни представители обаче, смятат, че бизнесът винаги намира оправдание да откаже да вземе на работа човек с увреждане.

"В така наречените специализирани кооперации - предприятия на хора с увреждания, са заети в момента не повече от 3-3.5 хиляди души. Преди 25 години бяха заети над 50-55 хиляди души. Очевидно стимулите, които дава законодателството, общата регулаторна рамка и икономическата среда се явяват някаква пречка за развитие на заетостта в този тип предприятия", заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

Той представи резултати от анкета, според която основните пречки хората с дефицити да не се трудят са бариерите в архитектурната среда, ниското образование и липсата на пари да се оборудват специфични работни места.

Бизнесът и сега не спазва записаното в закона минимум 4% от персонала да са хора с увреждания. В малките български фирми с преобладаващо наети до 10 души това предписание не работи.

В коментар на резултатите от проучването зам.-социалният министър Светлана Дянкова каза, че само 3% посочват като трудност наемането и трудното освобождаване от такъв работник.

Работодателите в последно време намират навсякъде причини за това. Те не виждат своето участие в целия този процес при наемането на хората с увреждане, смята Дянкова.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!