Съд отвори вратата за разваляне на договори с Vivacom без неустойка

Александра Маркарян 27 май 2016 в 17:45 21816 3

Окончателно решение на Върховния административен съд потвърди решение на Комисията за защита на потребителите за забрана на нелоялна практика, прилагана от БТК (Vivacom).

Става въпрос за сключване на договор от разстояние. Служителят на оператора обещал по телефона на клиента, че в новия договор ще фигурират две конкретни услуги - 200 безплатни минути към всички оператори и таксуване на всички SMS-и на цена от 1 стотинка. Втората услуга никога не била предоставена. Операторът не е предупредил клиента за промяната. Той получил договора по пощата, в който втората обещана услуга не фигурирала.

БТК ще бъде санкционирана с 2000 лева. Забранява се компанията да прилага тази практика в бъдеще.

Експертите на КЗП и магистратите са категорични, че това е нелоялна практика.

"Независимо от обстоятелството, че в поднесения за подпис договор е фигурирала само едната услуга, потребителят е бил заблуден, тъй като при телефонния разговор той е дал съгласието си за конкретно предложение и очаква именно договореното да бъде скрепено писмено чрез изпратените от търговеца документи.

Потребителите разбират, че втората услуга – изпращане на кратки текстови съобщения за 1 стотинка, не е била предоставяна при уговорените устно условия едва когато получат първата си месечна фактура и установят, че всеки SMS е таксуван по редовния тарифен план на телекома", се казва в прессъобщение на Комисията за защита на потребителите.

Всеки засегнат от тази практика може да развали договора си с оператора без неустойка и да претендира за обезщетение по съдебен път, като се позове на това решение на ВАС.

Законът предвижда още окончателните решения на ВАС да имат обвързваща сила за гражданския съд, като правото на потребителите да искат обезщетение отпада с изтичането на пет години, считано от датата на влизане в сила на решението на ВАС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

3

66

28.05 2016 в 09:10

линукс + прокси +
Tor Browser Bundle ще Ви помогне да се защитите от анализа на потока данни - разновидност на мрежовия надзор, който заплашва личната Ви свобода и конфиденциалността на служебните или личните Ви контакти. Tor обезпечава защита чрез маршрутизация на мрежовия трафик в мрежа от сървъри, стартирани от доброволци по целия свят. Това не дава възможност на външен наблюдател, следящ Вашата интернет връзка, да разбере кои сайтове посещавате, нито Вашето физическо местоположение. Tor работи с много приложения, в това число уеб браузъри, използващи протокола TCP. Лиценз: Безплатен (Freeware).

13277

2

66

28.05 2016 в 09:09

линукс + прокси +
Tor Browser Bundle е браузър, базиран на Mozilla Firefox, който използва Tor мрежата за сърфиране в интернет. Тя е основана на много виртуални тунели между различни доброволци по целия свят. Това прави браузъра доста по-бавен от стандартните такива. Целта му обаче не е скорост, а сигурност, запазване на анонимността и защита на поверителни данни. Благодарение на тези си характеристики Tor мрежата позволява отваряне на страници, които са блокирани от локалните доставчици, и предотвратява проследяване на дейностите, които се извършват от потребителя от въпросните доставчици.