СОС ще направи днес подарък на ГЕРБ за милиони, алармира БСП

Общинарите се готвят днес да удължат договора за концесия на автобусни линии

OFFNews 18 май 2017 в 12:50 5215 1

Столичният общински съвет се готви днес да гласува скандално решение за удължаване на неизгоден договор за концесия на линии за градския автобусен транспорт.

За това алармира депутатът от "БСП за България" Жельо Бойчев на пресконференция в парламента.

Става въпрос за договора с "Карат-С" на Миролюб Столарски за 15-те линии на обществения транспорт в столицата, които сега СО е отдала на превозваческа фирма. Бойчев отбеляза, че ако договорът бъде удължен, общината ще продължи да плаща на фирмата по 18 млн. лева годишно.

"Това ще бъде поредният подарък, който Столичната община ще направи на ГЕРБ", коментира Бойчев. По думите му фирмата е приближена на ГЕРБ.

Колегата му Георги Свиленски посочи, че се предвижда договорът с фирмата да бъде удължен за още две години. "36 млн. лева ще бъдат подарени на частната фирма за сметка на общинския автотранспорт, заяви той.

Свиленски припомни, че вчера Сметната палата публикува своя одит за дейността на центъра за градска мобилност, който изобилства с остри критики срещу управлението на звеното. В доклада има същия казус от миналата година за две линии в София. Според Сметната палата, при прилагане на хипотезата за спешна мярка, областният управител е компетентен да вземе решение. Т.е. днес СОС ще вземе решение при липса на компетентност без правно основание, обясни Свиленски.

Удължаването на договора е включено като допълнителна точка от дневния ред в заседанието на СОС днес. Докладчик по нея е зам. кметът по транспорта Евгени Крусев. Предлага се удължаване на контракта, сключен през 2008 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови