С 50 лв. вдигат помощта за болно дете, обещават образование и психолог

OFFNews 19 септември 2016 в 10:05 4489 0

Най-голямата група деца, които имат увреждане между 50 и 70%, ще получат едва с 50 лева повече. 450 лева ще вземат родителите на деца с такава степен увреждане.

930 лева става помощта за семействата на деца с увреждане над 90%. Това обяви пред БНТ социалният министър Зорница Русинова.

Тя е категорична, че семействата на деца с увреждания нямат нужда само от пари, а от комплексен подход за тях – образование и достъпна среда.

Миналата седмица родителите на деца с увреждания протестираха и поискаха не само пари, а и отношение.

По-късно стана ясно, че едва с 50 лева ще бъде вдигната помощта за отглеждането на такова дете.

За гледането на такова дете са нужни рехабилитатори, психолози, ежедневни процедури и лични асистенти.

Проблемът на родителите на деца с увреждания е, че тези пари не могат да стигнат, тъй като от заплата най-често се лишава и майката на детето, която остава вкъщи, за да го гледа. По този начин доходът на семейството не стига за отглеждането дете с увреждане и поемане на всичките му нужди.

Социалният министър Зорница Русинова обясни, че именно заради това държавата подготвя ново законодателство в тази област чрез изцяло нов Закон за социалните услуги. Целта била да се променят изцяло социалните услуги. За пореден път министърът обеща и изграждане на мрежа от дневни центрове за деца с увреждания, а персоналът в тях да бъде по-добре обучен в по-добра грижа за децата.

Повече от 200 милиона лева държавата отделя и за реформиране на услугите за децата с допълнително създаване на центрове и защитени жилища. За догодина пък в бюджета щели да бъдат предвидени и пари за децата с увреждания, които са навършили 18 години, които не получават за отглеждането им помощи, но според родителите им „те си остават деца“. До края на годината се очаква да приключи и реформата в ТЕЛК.

Министър Русинова призова семействата да се обръщат към Националния съвет за хората с увреждания, където имало много неправителствени организации и да отправят исканията си към тях.

„Много е трудно да се говори с всички, а те имат различни нужди, затова да се обръщат към неправителствените организации“, каза министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови