Русенец твърди, че държавата му е отнела незаконно имот

OFFNews 08 август 2016 в 14:25 3205 1

Сградата, за чиято собственост спорят държавата и русенецът Бойко Никифоров.

Активистът на гражданското сдружение "Бъдеще за Русе" Бойко Никифоров твърди, че с решение на Министерски съвет негов частен имот е бил включен в активите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ). Според него на 20 юли правителството е било подведено при приемането на Решение №611, с което недвижимостта върху негова сграда и терен е прехвърлена на държавната фирма.

Имущественият спор е за триетажна сграда на брега на Дунав в централната част на Русе. Сградата с разгъната площ от 516 кв. м и 743 кв. м прилежащ терен. С правителственото решение имотът от публична държавна собственост става частна държавна собственост и ДП”Пристанищна инфраструктура” получава правото да я събори.

За тази сграда обаче Никифоров твърди, че изобщо не е на държавата, а лично негова. Той е председател на Обществен съвет за правосъдие и на местното гражданско движение “Бъдеще за Русе”, а спорът около собствеността между него и държавата се води от  години.

"Закупих сградата през 1997 г. От тогава имам договор за покупко-продажба, но не и нотариален акт, тъй като предишният собственик почина малко след като сключихме контракта. От 2004 г. водя дела за собствеността, а от 2007 г. има влязло в сила окончателно решение на Върховния касационен съд, с което е отхвърлен иск за собственост от страна на държавата", заяви Никифоров пред OFFNews.

През 2014 година бившият директор на “Пристанищна инфраструктура” Мирослав Петров обаче е представил акт за държавна собственост на вече съборена сграда и го е внесъл като доказателство в областна администрация Русе, която е актувала сградата като държавна собственост.

"Става дума за документ с невярно съдържание, на база на който правителството е приело решение №611 с което МС се разпорежда с моя собственост", обяснява Никифоров.

Той разбрал за правителственото решение след като преди седмица на имота му пристигнали служители на ДППИ, които да подготвят сградата му за събаряне.

За случая вече са сезирани главния прокурор, окръжна прокуратура Русе и МВР.

OFFNews отправи запитване по казуса до пресслужбата на ДППИ. Очакваме техния отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови