Ретро парад на Българската армия (галерия)

OFFNews 06 май 2015 в 13:50 12501 7

Ретро парад на Българската армия
Парад пред мавзолея в София през '50-те години.

В последните няколко години парадът за Деня на храбростта и празник на Българската армия се провежда без участие на военна техника. 

Последното показване на военна техника беше през 2009 година. Тогава парадът беше планиран заради 5-годишнината от членството ни в НАТО. За последен път по жълтите павета гастролира тежко въоръжение - танкове Т-72, бойни машини на пехотата, високопроходимите М 1117 "Гардиън", "Пустинна котка". В небето тогава за последно видяхме "МиГ-29", "Пилатус" и "Су-25". За първи път беше показан и новопридобитият по това време военнотранспортен самолет "Спартан". Зрителите тогава видяха и вертолети "Ми-17", "Ми-24", "Кугър" и Bell 206.

За миналогодишния парад бяха планирани полети на изтребителите МиГ-21 и МиГ-29 и хеликоптерите "Кугър". Намеренията на военните обаче бяха провалени заради метеорологичните условия, които не позволиха на техниката да излети.

Тази година заради орязания военен бюджет, а и заради лошото състояние на авиацията, парадът мина без демонстрация на техника. 

В годините на Студената война традицията на парада е била да се изважда колкото се може повече техника. По този начин се е демонстрирала военната сила на страната ни, която в тези години е харчила малко повече от 3% от бутния си вътрешен продукт за отбрана. Сега този процент е около 1.19. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови