Решение на Конституционния съд е написано в Министерски съвет върху бланка на ГЕРБ

OFFNews 30 септември 2016 в 10:06 12200 10

Решението, с което Конституционният съд отхвърли отпадането на юрисконсултските такси за граждански и търговски дела, всъщност е писано в Министерски съвет върху бланка на ГЕРБ. Това разкри сайтът Ureport.

От медията са свалили решението по делото, докладвано от съдия Таня Райковска. То е взето единодушно без особени мнения.

ОFFNews също провери документа и установи, че детайлите за документа са същите като посочените в публикацията. 

Отпадането на юрисконсултските такси бе поискано от омбудсмана Мая Манолова.

Тя многократно обясняваше, че, когато за юрисконсулт се присъжда възнаграждение като на адвокат, това не са реално направени разноски, а именно тях бива осъдена да плати загубилата страна. Освен това юрисконсултът е служител на трудов договор и му се дължи заплата, което няма никаква връзка със стойността на предмета на делото, което пък в повечето случаи е основа за изчисляване на адвокатския хонорар.

Според конституционните съдии обаче това, че юрисконсултите са на заплата не означава, че не трябва да получават хонорари за явяването си по дела като всички останали адвокати.

Разкритието на Ureport бе коментирано и от лидера на ДСБ Радан Кънев:

"Ето това е случай (пореден!), който трябва да се изследва в детайли. И ако се потвърди и няма разумно обяснение (сещам се как могат да скалъпят няколко), да доведе до оставка и на Конституционния съд, и на премиера и правителството", написа тъмносиният политик във фейсбук.

ОFFNews потърси за коментар омбудсмана Мая Манолова.

"Недоумявам, нямам никакво обяснение. Конституционният съд трябва да оговаря. Смятам обаче, че решението им да останат юрисконсултските такси е несправедливо към гражданите на България", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

10

66

30.09 2016 в 16:49

тия неща на снимката
един email не могат да си пуснат
а вие искате Properties да проверяват.

само за гепене и подкупи мислят !

15914

9

поп Дръвчо

30.09 2016 в 16:33

Бланка с герб (държавния!) и бланка без герб имат всички от централната администрация. Това е нормална практика много от преди ББ да реши че ИПОН тесен за неговата душа е.

29217

8

Лопе де Вега

30.09 2016 в 15:01

Нали затова всички около избори ни призовават да се обединим? Ето ви прекрасен пример за обединяване на сичките. Гербове, министери, съдии - едно котило, един интерес! Много сте умни да ми разсъждавате кво е право и кво - криво. Тука не требе много акъл. Аз, като съм прост като Него се сетИх че така е правилно, ама вие нали сте челе дебели книги?

Поздрав!

12006

7

Emil Minchev

30.09 2016 в 13:34

Юрисконсултите са виновни на адвоката Мая Манолова за високите разноски по делата! Защо се премълчава факта, че адвокатите имат нормативно уредено право да получават минимални хонорари, като им е забранено да се договарят за хонорар под минималния от Наредбата за адвокатските възнаграждения. Премълчава се също, че много адвокати работят по договори за правно обслужване с предприятия, по които получават месечно възнаграждение, за за процесуално представителство се договарят отделно и допълнително. Тая Манолова, и тя като Борисов, смята хората за простовати, да не кажа прости. Не че масата не е, де.
Прочие, каква е разликата за изгубилата делото страна, която дължи разноски за възнаграждение на процесуалния представител на отсрещната страна, ако спечелилата е наела адвокат вместо юрисконсулт ?

12008

4

Дада

30.09 2016 в 12:16

Решенията се пишат по утвърден образец от МС и се изпращат на съда... Затова пише "gerb_blanka". Такъв е например и случая с образеца по чл.425 ГПК.

Второто, което е решение написано извън сградата на съда е недопустимо.
Проверете си фактите преди да пишете глупости.

10538

2

Black Hex

30.09 2016 в 10:21

Има нещо изключително вулгарно член на ВСС да си кръщава темплейтите "Gerb_blanka.dot"
Но в държава където "вие сте прости и аз съм прост" е станало основополагащ принцип не се предполага, че някой ще се заглежда в такива "електронни следи" из файловете.

Между другото коя е авторката Milena Petrova от Council of Ministers?

11751

1

Big Smile

30.09 2016 в 10:19

Сега ако се окаже, чи софтуерът е пиратски нещата ще си дойдат на място.
Viva Vishinski!!!