Разследват бившия собственик на "Глобул" за източване на телекома

OFFNews 20 януари 2017 в 18:32 14619 4

Норвежката компания "Теленор" - настоящ собственик на телекома, който оперираше под марката "Глобул", е подала сигнал по подозрение за източване на компанията от бившия ѝ собственик - гръцката ОТЕ. 

Компанията е подала сигнал до българските власти, съобщи норвежкият бизнес всекидневник Dagens næringsliv (DN), цитиран от "Капитал". 

Сигналът е подаден още в края на април миналата година, но от "Теленор" не са изнесли информацията по настояване на властите, за да не се пречи на разследването. 

Норвежката компания купи компанията "Космо Мобайл България", която оперираше под марката "Глобул", от гръцката ОТЕ през лятото на 2013 г. в пакет с магазините "Германос" за 717 млн. евро.

След като започнала проверка на състоянието на придобивката си обаче, компанията установила, че за дълъг период от време "Глобул" е плащала за стоки и услуги, които не са реално доставяни. Норвежките власти посъветвали компанията да се обърне към българската полиция. 

Норвежките власти са съдействали и за среща на "Теленор" с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. 

Компанията е сезирала и Националната агенция по приходите през 2014 и 2015 г., като е поискала данъчна ревизия заради погрешно изчисляване на данъци и възстановяване на ДДС преди придобиването на компанията. 

От "Теленор" обявиха информацията, след като се появиха подробности по случая в норвежката медия. 

"Тъй като стана ясно, че медии в Норвегия разполагат с подробности по случая и с цел да се избегнат спекулации по темата, считаме за необходимо да заявим, че става дума за подозрения за извършени икономически престъпления в мобилния оператор "Глобул", преди той да бъде придобит от "Теленор". Обстоятелствата бяха разкрити след придобиването, в тях няма замесени служители на "Теленор" или такива, които да са обект на разследването", обявиха от компанията. 

"По-нататъшното развитие е в правомощията на българските разследващи органи и "Теленор" не може да предостави детайлна информация за случаите, евентуални виновни лица или за това кой би могъл да се е облагодетелствал финансово, тъй като това е обект на разследването", посочват оттам. 

За момента не е ясен размерът на причинената от предишния собственик на компанията щета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10812

4

Скандинавец

21.01 2017 в 09:32

Поискали са помощ от полицията, защото така се прави в нормалните държави.
Е, ако трябва да чакат до куково лято за справедливост, има си и други държави за инвестиране. Нещо като естествен подбор.

15914

1

поп Дръвчо

20.01 2017 в 19:12

Теленор явно купиха Глобул поради наличието на малко джобни в края на финансовата година. Нямат никакво намерение да го развиват.