Пуснаха сигнал до Москов за конфликт на интереси в Съвета по наркотични вещества

OFFNews 10 май 2016 в 14:50 8447 1

Няколко граждански организации са внесли сигнал до инспектората на Министерството на здравеопазването относно назначението на секретаря Националния съвет по наркотични вещества (НСНВ) Светлана Йорданова.

Сред организациите, внесли сигнала днес, са Българско либертарианско общество, Промена, Сдружение РеСтарт, "Проект Пеперуда-София", Фондация "Инициатива за здраве" като първите три са основните организатори на марша "Свобода за конопа", който се проведе миналия месец.

В документите, подадени в МЗ, се сигнализира, че Светлана Йорданова е в явен конфликт на интереси. Чрез сигнала организациите организациите показват и тревожни данни за начина, по който се управлява наркополитиката в България.

В сигнала се казва, че Светлана Йорданова е нещатен сътрудник на зам. председателя на парламентарната група на Патриотичния фронт Борис Ячев. Тя е назначена като секретар на НСНВ и „Главен експерт в отдел „Наркотични вещества“ в дирекция „Лекарствена политика“ през месец юни 2015-та година, а се явява на конкурс за същата работа чак три месеца по-късно.

В сайта на Министерство на здравеопазването не се открива декларация за конфликт на интереси на г-жа Йорданова, а данни за такива са налице, твърдят сигнализиралите Москов организации.

Ето какво пишат още в сигнала си:

"Законът изисква заемащите такава длъжност да не участват в управлението на търговски дружества, а г-жа Йорданова е част от две такива - ЕТ „Партньори 2000 – Светлана Йорданова“ с ЕИК 10105252 и „Пиар Дизайн“ ЕООД, с ЕИК 202301723. Тя е и част от борда и нанеправителствена организация, която се занимава с наркопревенция, отново финансирана от същия съвет по наркотични вещества, в която тя е секретар."

Друг член на борда на това НПО е Христо Манчев - съпруг на Теменужка Любенова, председател на Областен съвет по наркотични вещества - Благоевград (ОбНСВ), организация, която трябва да бъде контролирана отново от НСНВ. В Търговския регистър за контакт на едноличния търговец на г-жа Йорданова е посочена електронната поща [email protected]. Този адрес се ползва от благоевградската рекламна агенция Дрийм арт, която има в портфолиото си изпълнени поръчки на същия този ОбНСВ Благоевград.

Организациите, които подават сигнала, припомнят също така, че именно по времето на г-жа Йорданова дебатът за легализирането на медицинския коноп в България практически спира, съветът престава да оповестява решенията си, сайтът му изчезва, документацията му не се публикува никъде, а неудобните експертни становища и анализи - изчезват мистериозно.

Такъв е примера с доклада на Националният център за обществено здраве и анализ (НЦОЗА), който балансирано и адекватно описва възможностите за приложението на конопа в медицината, но внезапно изчезва за няколко месеца от сайтовете на МЗ и НСНВ, посочват от организациите.

OFFNews изпрати запитване до Министерството на здравеопазването относно сигнала и очакваме техния коментар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови