Псевдопротестиращи припяха в хора срещу президентското вето

Симона Костадинова 07 август 2013 в 18:13 3886 9

Граждански форум
Граждански форум "Промяна"

Неправителствени организации, които си стиснаха ръцете с премиера Пламен Орешарски, днес на свой ред се изказаха срещу ветото на президента над "Закона за актуализацията на бюджета" (такъв закон не съществува - става дума за закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. - бел.ред.)

От граждански форум „Промяна“, които бяха сред „протестиращите“ на първата среща с Орешарски и изразиха подкрепата си за кабинета, разкритикуваха наложеното от президента Росен Плевнелиев вето.

Според тях връщането на Закона за актуализация на бюджета би могло да доведе до "разпадане на държавността, задълбочаване на кризата, застрашаване на националната сигурност".

„Връщането на Закона за актуализацията на бюджета ще постави Народното събрание в патова ситуация – прегласуване на същия закон с участие на три парламентарни групи, което или злепоставя страната в Европейските институции, или задълбочава обезверяването на народа в парламентарните политически сили.“, обясняват от гражданския форум.

От организацията твърдят, че връщането на Закона за бюджета или актуализацията му е опит на Президента да накара мнозинството да се откаже от конституционното си право. Тезата им е, че действията на Президента биха засили беззаконието в страната и това представялява "пряка заплаха за националната сигурност".

„Неактуализирането на бюджета лишава широки социални слоеве от възможността да посрещнат несгодите на наближаващата зима.“, посочват още от гражданския форум.

„Ние, както издигнахме първата палатка в палатковия лагер, така бяхме първи в противопоставянето на опита да се оглави ДАНС от не по-малък олигарх от тези монополисти, срещу които излязохме на улицата през ранната пролет.“, обясняват те.

От гражданския форум се дистaнцираха този път не от протестите като цяло, а от желанието за непосредствената оставка на правителството, защото според тях е поискана от представители на едрия капитал. Те посочиха също, че сред тях има хора, които ходят на протестите, но тяхната цел е чрез натиск върху властимащите окончателно да се погребе на нежелания управленски модел на държавата.

OFFNews припомня, че само преди месец от въпросната организация обявиха, че застават зад „българското правителство“ и се разграничават от протестите срещу кабинета. Тогава те казаха, че подкрепят управляващите заради “всичко, което са изпълнили за този един месец на власт”. Отбелязаха също така , че управляващите са избрани законно и имат 4-годишен мандат.

От гражданския форум обявиха също така, че са в готовност за ефективни протестни действия в цялата страна. Като според тях те ще бъдат със сила по-голяма от тази на февруарските протести. „Това сме го правили тогава и сме били в първите редици , когато е необходимо ще го направим пак и то още по-успешно.“, заявяват от „Промяна“.

Граждански форум „Промяна“ е близко до крайно лявата Българска работническа социалистическа партия, показват данните на фирмения регистър “Дакси”. Димитър Миланов от ръководството на сдружението е в управлението на фондация “Международна работническа солидарност” заедно с Чуде Георгиев – председател на БРСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!