Протест срещу презастрояването в Бургас – откриха улица на името на кмета

OFFNews - Бургас 11 февруари 2016 в 12:14 6316 3

Снимка OFFNews

Бургазлии прерязват лентата на новата улица

Със символично прерязване на лентата на новата „улица“ в Бургас, кръстена на кмета Димитър Николов, бургазлии протестираха днес срещу презастрояването. На метри от блок 3 и 3А в комплекс „Изгрев“ се строи нова жилищна сграда, чийто основи днес се изливаха. Достъпът на гражданите до домовете им е ограничен, а с автомобил е почти невъзможно да се мине.

Въпреки десетките сигнали до всички институции – РДНСК, прокуратура, община, общински съвет, инспекция по труда, строежът на фирма на бургаския бизнесмен Неждет Куш продължава. Днес бургазлии символично прерязаха лентата на новата улица, като обещаха, че ще предадат част от нея и на кмета на Бургас. След възгласите „Браво“, хората „благодариха“ на РДНСК, на главния архитект, на общинския съвет за „прекрасните“ условия, които са им създадени. Именно за архитекта, Веселина Илиева, гражданите бяха подготвили и подарък.

Ще изпратим това сметало на главния архитект и тези очила. Защото тя пое ангажимент да ревизира проекта от гледна точка на съответствие на брой жилища – брой гаражи. Очевидно нищо не е направила и аз смятам, че или не може да брои нормално, или не вижда“, каза един от живеещите в съседния блок Георги Михов.

Хората са категорични, че са нарушени всички изисквания на закона. Въпреки това, от община Бургас няколко пъти са заявявали, че ЗУТ е спазен, отстоянията от блоковете, които са предвидени в него – също.

Общинската администрация брани инвеститора със зъби и нокти. И ни се карат как можем да пречим на строежа“, добави Георги Димов, друг от протестиращите.

По случая, имало образувани три висящи съдебни производства, уточни Георги Михов. А строежът е бил спрян от РДНСК само за 4 – 5 дни, докато тече проверка. Съседите припомниха, че кметът Димитър Николов им е обещал, че в този парцел няма да се строи.

Протестиращите показаха и тяхното предложение за герб на общинската администрация, изобразяващо трите маймуни „Не чух! Не видях! Не разбрах!“. Откриха и първия обект, с номер 1, на новата улица. По техните думи – инженерно съоръжение, дарено им от инвеститора Неждет Куш. Изграденият „подход“ до техните входове представлява три дъски от шперплат, подпряни с плочки. Шофьори на линейки вече са отказвали да минават по тях и болните хора са пренасяни на ръце.

„Остава да обещаем, че няма да се разболяваме, няма да умираме, няма да се налага да викаме пожарна и други специализирани автомобили“, подхвърли Светлана Николова, която живее в съседния блок.

Протестиращите очакват и прокуратурата да се намеси, писали са и до националния омбудсман.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!