Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Променят училища в София според нуждите на бизнеса

OFFNews 18 февруари 2016 в 13:17 3833 0

Пряка връзка между бизнеса и професионалните училища в София е един от приоритетите в Стратегията за образование на Столична община до 2023 г. Част от тях ще се преориентират според нуждите на пазара. 

Това обяви зам.-кметът Тодор Чобанов, който представи амбициозната програма за образованието в София. Съветът по икономика към столичния градоначалник Йорданка Фандъкова ще доуточнява промените, но отсега е ясно, че най-търсени са специалистите в сферите на туризма, строителството, екологията и IT сектора. 

Столичното образование е като локомотив за националното, подчерта Малина Едрева, шеф на комисията по култура и образование на "Московска" 33.

В София ще има и общински центрове за личностово развитие на децата. Предвижда се още в яслите и детските градини да има логопеди, диетолози и специалисти по грижите за хлапета със специални нужди. 

Основен приоритет е и сигурността на учениците, предстоят ремонти на училищни огради, а общината подготвя и специална платформа срещу агресията, разкри Едрева. 

Тодор Чобанов: Детските ни градини са по-хубави от много в ЕС

Първата стратегия за 2007 - 2015 г. даде много сериозни резултати, с които решихме редица проблеми. Бяха построени 84 нови сгради, бяха разкрити над 13 500 места в системата на детските заведения. Към днешна дата имаме рекордния обхват от над 48 000 деца в тях. Надминали сме много държави от ЕС в това отношение. В над 60 детски градини има басейни. В много европейски детски градини няма зелени площи, заведенията се намират в градска среда без трева и детска площадка на открито. В това отношение сме гарантирали един наистина много висок стандарт.

В много от районите е преодолян недостигът на места в детските градини, а във възрастта от 1 до 3 години обхватът е 59%, като в 27 заведения са разкрити нови яслени групи. Още 400 места ще  бъдат разкрити за най-малките в следващия период. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!