Прокопиев: Турски инвеститор иска американските централи

ОFFNews 08 октомври 2015 в 19:50 3898 4

"Има конкретен интерес на турски инвеститор към американските централи („Марица” 1 и 3) и този интерес обслужва предложената от бизнес организации пътна карта на реформи в енергетиката", заяви пред bTV Иво Прокопиев.

Според него пътната карта не е била съгласувана с членовете на КРИБ, сред които е и той, като прогнозира създаването на нова „независима” организация на работодателите, но не от него.

Прокопиев каза, че притежава около 1% от ВЕИ-тата у нас, като останалите се държат от големи световни компании и банки. Той се съгласи, че вероятно има регулаторни грешки, заради което е допуснат бум на ВЕИ централите, но това не е негов проблем или на инвеститорите.

„От 7-8 години енергетиката е най-благодатната тема за политически спекулации. Много инструменти за стабилност и дестабилизация минават през нея”, допълни бизнесменът.

Той обяви още, че в България домакинствата плащат четвъртия най-евтин ток в Европейския съюз и дори през паритетната способност на населението те плащат евтин ток. За сметка на това българите плащат най-скъпите горива и най-скъпия газ. Това отнема много повече от ресурса на домакинствата от цената на тока, смята бизнесменът и прогнозира неизбежно покачване на цената на ел. енергията през следващите години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови