Проф. Митев: Атакуват се най-значимите постижения на Медицинския университет

Александра Маркарян 28 септември 2016 в 16:35 13570 7

Бившият ректор на Медицинския университет в София акад. проф. Ваньо Митев изпрати писмо до OFFNews по повод публикацията ни, озаглавена "Аз съм принц по рождение и боговете ми са братя", в която описваме подробно констатациите в одитния доклад след проверка за управлението на професора през последните две години и половина от мандата му (януари 2014- юни 2016), извършена по заповед на министъра на образованието Меглена Кунева. 

Публикуваме писмото дословно:

Уважаеми дами и господа,

Във връзка с публикация от новинарския сайт OFFNews, с настоящето изразявам позицията си относно твърденията в публикацията ви от 27 септември 2016 г., 18:23 ч., със заглавие: „Аз съм принц по рождение и боговете ми са братя“.

Моля, с оглед обективността и безпристрастността на новинарския сайт OFFNews, да отразите и моята гледна точка, а именно:

С констатациите на одитния доклад, с които се запознавам единствено от медиите, тъй като последният не ми е предоставен за запознаване, се атакуват най-значимите постижения на Медицински университет София, а именно:

1. Приемът на чуждестранни студенти, който е източникът на основните средства на университета, именно с които през последните 8 години успяхме да увеличим четирикратно заплатите на служителите на МУ-София и да обновим из основи сградния фонд на МУ-София;

2. Престижното и даващо множество възможности за преподавателите и студентите на МУ-София изнесено обучение извън пределите на Република България, което е безпрецедентно за пределите на България и за което сме получили писмено разрешение и утвърждаване на законността му от предходното ръководство на Министерството на образованието и науката.

Подобни атаки срещу академичната автономия на МУ-София и персонално срещу мен са се случвали и преди, но винаги съм бранил интересите на МУ-София.

С настоящето отправям призив към ръководството на Министерството на образованието и науката да не нарушава академичната автономия на МУ София и да не се опитва да разруши постигнатото от нас последните 8 години, тъй като МУ София е едно от малкото висши учебни заведения в България, което разполага със значителен собствен финансов ресурс и въпреки липсата на подкрепа от държавните структури успява да се развива успешно.

По отношение на твърденията на Министерството на образованието и науката за наличие на „злоупотреби“ очаквам компетентните институции да се произнесат по въпроса.

С уважение:…………………………….

Акад. проф. Ваньо Митев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12011

5

Деница

28.09 2016 в 20:08

Хахахах, елате в МУ-Варна и питайте ректора (Красимир Иванов) за същите неща! :) Че то в цяла България е така!!!!

12761

4

cepcem

28.09 2016 в 17:58

То е ясно, че всичко изброено го е извършил с умисъл. Както и всички останали ректори в държавните университети правещи същото.

Основният въпрос е: защо се размириса?

Предполагаем отговор: очакваме да се появи Първи Частен Медицински Университет.

В България няма дим без огън. Ако има скандал, то има някакъв частен интерес. Защото държавата отдавна е абдикирала от тези си функции. Терминът "прокуратурата се самосезира" е натоварен с изцяло комична конотация.

12803

3

_az_

28.09 2016 в 17:28

"именно с които през последните 8 години успяхме да увеличим четирикратно заплатите на служителите на МУ-София"

На някои май и 40-кратно е увеличението :) :)
Смешник :)