Проф. Янков: Логото ни за председателството има запомняща се идея (обновена)

Невена Илиева, Александра Маркарян 17 януари 2017 в 18:09 10037 1

Снимка Стефан Марков / Булфото

Проф. Георги Янков.

Днес бе оповестено логото, избрано да представя българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. То е избрано сред 175 проекта, които участваха в конкурса.

Негов автор е Тодор Ангелиев. Победителят бе обявен днес от директора на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС посланик Любомир Иванов в присъствието на вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

Както беше обявено при старта на конкурса, авторът ще получи награда от 10 000 лева.

Логото бе избрано от специално жури, председателствано от проф. Георги Янков, преподавател в катедра „Плакат и визуална комуникация“ на Националната художествена академия.

Пред OFFNews.bg проф. Янков заяви, че журито се е обединило около идеята за настоящото лого, защото то "първо съдържа трикольора, второ - уникално е: съдържа надпис на латиница и кирилица, което напомня, че нашата азбука е третата официално призната в Европейския съюз след латинската и гръцката азбука. Композицията му напомня за българската шевица".

Според него работата има посока на идеята и е запомняща се.

На въпрос дали според него гражданите ще разберат посланието, което предава одобрения проект, той отговори, че "логото не е пиктограма. Логото е кратка форма - визуална и абстрактна. Не е казано, че трябва да съдържа всичко. Това се случи с едно предно лого - туристическото. В нето бяха изобразени планини, езера, чадърчета."

"Ако трябва да бъде докрай разказано всичко в едно лого, това е разказ с картинки", допълни той и каза, че е по-важна "естетиката и класиката", а след това буквалното представяне на посланията.

Потърсихме и мнението на Дамян Дамянов, възпитаник на НХА и автор на много от кориците на книгите на издателство "Сиела".

"Логото на българското председателство на Съвета на ЕС несъмнено е естетически издържано. Знакът е чист, графично лаконичен, липсва визуален разказ, а това вече си е постижение - през последните години се нагледахме на нелепите резултати от злощастно приключили конкурси, както и на смехотворни предложения от конкурси, непроизвели победител.

Честно казано, преситихме се и от безкрайните вариации на символи, които продължаваме да припознаваме като единствено свои, чисто български, дали от някакъв тлеещ патриотизъм, дали от желанието си да се идентифицираме и самодокажем като уникален народ. Истината е, че именно кирилицата е наша идентичност, много повече от слънцата, розите, артефактите със спорно авторство, намерени по земите ни, та дори и от шевиците. Погледнете традиционните носии на съседните народи – навсякъде ще откриете подобни геометрични, разкошни орнаменти и това е повече от естествено. Кирилските букви обаче, които дължим на учениците на светите братя и книжовните школи, са нашите дълбоки корени и културна памет, тези знаци, с които общуваме, с които пишем и четем, са уникалното ни и разпознаваемо пред света лице.

Ето защо смятам употребата на кирилица в това лого за напълно уместна. 

Композирането на буквите в квадрат внушава стабилност, а това е важно качество, имайки предвид предназначението на това лого.

И накрая – правя този коментар с уговорката, че не съм виждал нито едно от останалите предложения в конкурса, но напълно се доверявам на избора на авторитетното жури", коментира Дамянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови