"Приложен програмист" става училищна професия наесен

OFFNews 08 март 2017 в 13:22 8500 1

От следващата учебна година започва обучението по новата професия „Приложен програмист“, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието.

Тя беше включена в списъка на професиите за професионално образование и обучение през декември 2016 г.

В процес на подготовка е държавният образователен стандарт за обучение по тази професия, в чието разработване участва бизнесът, уточняват от МОН.

В пълния курс на обучение ще бъдат включени около 400 ученици. Още поне 200 ще имат възможността да усвоят програмирането в извънкласни форми. Те ще работят по тригодишни програми, които ще се проведат на база споразумение от декември 2016 г. между МОН и четирите IT асоциации.

Досега 19 училища са заявили желание да обучават приложни програмисти. Сред тях има три професионални гимназии в столицата, две в Пловдив, по една във Варна, Враца, Русе, Габрово, Пазарджик , Монтана, Плевен, Сливен, Шумен, Стара Загора, Сопот, Своге, Самоков и Копривщица.

Част от училищата имат готовност да предложат дуално обучение. Техните ученици от 11 клас ще имат обучение в реална работна среда във фирми-партньори 2 дни в седмицата, а в 12 клас – три дни. Ще получават заплати. 

Тригодишното извънкласно обучение пък ще бъде предложено на всички училища, в които има ученици с интерес към програмирането. За тези курсове МОН ще отделя 250 000 лева годишно по нова национална програма „Обучение за ИТ кариера“, която се разработва в момента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

1

Nik68

08.03 2017 в 13:40

Дано. Само да не се окаже, че ще се трошат пари по програма и учебници на мастити специалисти с познания за IT технологиите от края на 80-те началото на 90-те. Това може да убие и най-добрата идея.