Преведоха на "Пирогов" парите за заплати

OFFNews 31 май 2016 в 15:47 2681 1

На сметката на болница "Пирогов" вече се получени средства за забавените заплати - 4 427 436 лв., след като вчера от лечебното заведение обявиха, че са в стачна готовност, понеже Здравната каса е забавила изплащането на дължимите средства и служителите не са получили заплатите си за април. 

В същото време стана ясно, че болницата няма да подпише договора си с РЗОК-София, тъй като е получила "обидни условия". Директорът на болницата проф. Стоян Миланов дори посочи по-рано днес, че неизплащането на дължимата сума е било вид натиск, за да се подпише договорът с Касата. 

Проф. Миланов се е срещнал със здравния министър Петър Москов, за да обсъдят доклад, поискан от Москов, който директорът на болницата е представил вчера. 

По време на срещата са обсъдени конкретните проблеми и несъответствия, които проф. Миланов е констатирал в предложените му от Софийска Районна каса документи за подпис.

Сред тях са липсващи специалности и работещи в “Пирогов” специалисти, дублирани са клинични пътеки и липсващи такива, некоректно определен брой на леглата в отделенията. 

От "Пирогов" обясниха, че за тях е необяснимо защо тези грешки не са коригирани, след като още преди 40 дни, на 22 април, документите на болницата са подадени в РЗОК- София.

Ще бъдат организирани и общи екипи на РЗОК- София и “Пирогов” работят по отстраняването на неточностите по предложения вчера договор.

В същото време НЗОК съобщи, че са преведени авансово парите и на болниците, които все още не са подписали договорите си. В това число влизат както парите по клинични пътеки и процедури, така и парите за онколекарства и медицински изделия, които Касата плаща на болниците.

Авансово средства са преведени на 65 болници в София и на още няколко в страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови