"Престрелка" между МОН и комисията по образование в НС

Александра Маркарян 11 ноември 2015 в 17:56 7883 5

Милена Дамянова, председател на комисията по образование в парламента

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Милена Дамянова, председател на комисията по образование в парламента

Напрежението между ръководството на Министерството на образованието и ръководството на комисията по образование в Народното събрание расте. След като вчера министър Тодор Танев и заместничката му Ваня Кастрева хвърлиха вината за съдържанието на проектите за нови учебни планове върху депутатите, които са приели новия образователен закон, днес от комисията разпространиха стенограми от заседания, от които е видно, че МОН не е спазило обещаните срокове за публикуването на новите държавни образователни стандарти.

Стенограмите са от заседания, проведени през февруари и юни. Тогава министър Танев и заместничката му обещават 18-те стандарта да бъдат публикувани в едномесечен срок от обнародването на закона (той беше публикуван в Държавен вестник на 13 октомври). На заседанието през февруари министърът обещава всички стандарти да бъдат публикувани още през лятото на 2015 г.

До момента обаче са публикувани само три от стандартите и те вече предизвикаха скандал. Стандартът за учебния план например предвижда двойно по-малко часове за изучаване на първия чужд език в езиковите гимназии, намаляват се часовете за спорт, по музика и изобразително изкуство, в последните две гимназиални години се премахва обучението по история, география, физика, химия, биология.

Тази сутрин председателят на комисията - Милена Дамянова, която е основен вносител на закона и беше зам.-министър на образованието в първия кабинет на ГЕРБ, заяви, че министерството е единственото отговорно за съдържанието на стандартите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови