Потенциално опасно време в половин България заради поледици и вятър

OFFNews 07 януари 2016 в 05:30 2790 0

Снимка Flickr/ Rudolf Vlček

В 15 от 28-те области на България БАН обяви жълт код днес за потенциално опасно време заради опасност от поледици и силен вятър.

Те са: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна и Бургас.

Опасност от поледици има във Видин, Монтана и Враца. Комбинацията от силен вятър и валежи, преминаващи от дъжд в сняг, ще усложняват обстановката - в равнинната част ще има заледявания, в Предбалкана навявания, предупреждават от БАН жителите на областите Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград.

В Силистра и Шумен ще духа силен запад-северозападен вятър със средна скорост 12-15м/с. и пориви до 20-22м/с. В областите Бургас, Варна и Добрич вятърът ще се усилва, сутринта ще е от юг, около обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Средната му скорост ще е 12-15м/с. и пориви до 20-22м/с.

В източните райони минималните температури ще останат високи - до 8-10 градуса, но в останалата част на страната ще са предимно между минус 2 и минус 3.

С преминаването на поредния средиземноморски циклон, валежите ще продължат.

Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е умерен, в Дунавската равнина и източните райони и силен. С него ще нахлуе студен въздух и в Северна България и по високите котловинни полета дъждът ще премине в сняг. По-късно през деня от запад валежите ще започнат да спират. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са между 0° и 5°, в Югоизточна България до около 10-12°.

Над планините ще бъде облачно, с валежи предимно от сняг. Ще духа силен до бурен северозападен вятър. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра – около минус 3°.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови