Половината население диша прахоляк

OFFNews 29 април 2013 в 14:09 1817 0

Трафик
Трафик

Над половината от населението в страната все още диша наднормено количество прах. Това показват данните от националния доклад за състоянието на околната среда, който бе представен днес от екоминистъра Юлиян Попов. Докладът е по данните от 2011 г. - последните актуални засега.

51 % от населението живее при наднормени нива на замърсяване с фини прахови частици. Традиционно, най-често нормите се превишават в Перник, Видин и Враца. Източници на прах са индустрията, битовото отопляване на дърва и въглища, транспортът.

Заради запрашения въздух срещу България тече наказателна процедура. Подобни процедури Европейската комисия е образувала и срещу редица други държави в Южна Европа, които поради по-сухия си и горещ климат също имат проблем с праха.

Формалното основание на процедурата беше, че няколко общини не си бяха направили плановете за чистотата на атмосферния въздух. Плановете бяха подготвени, но мерките в тях не са по финансовите сили на местната власт.

Друга масова отрова във въздуха в България е азотният диоксид, изхвърлян от промишлеността и от автомобилите. Над 1/5 (22%) от населението е засегнато от наднормени нива азотни окиси. Към края на 2011 г. в Кърджали все още има обгазявания с олово и арсен. Причината е работата на ОЦК Кърджали. В града се отчита и наднормено съдържание на кадмий.

Проблем с кадмия има и в Пирдоп, Куклен и Долни воден, където също има големи предприятия, преработващи метални руди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови