Полицията в София дебне на четири места за автогонки

OFFNews 06 февруари 2017 в 11:40 11757 4

Полицията в София дебне на четири места за автогонки

Четири места, на които се провеждат автогонки, са под постоянно наблюдение от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). 

В отговор на запитване от OFFNews от полицията в София посочиха местата, които са: ул. „История Славянобългарская“ - паркинга на магазин „Баумакс“; бул. „Владимир Вазов“; борсата на „Булгарплод“ на бул. „Проф. Цветан Лазаров“ и около бензиностанция OMV на Околовръстният път при Бояна. Досега обаче участниците в гонки не са били санкционирани, тъй като патрулите, които пристигали на място, не са установявали нарушаване на обществения ред. При проверка обаче са налагани санкции за нарушения на Закона за движение по пътищата (ЗДвП) и на Кодекса за застраховането.

От СДВР уточняват, че едва с новите промени в ЗДвП, които са в сила от 21 януари 2017 г. гонките вече са законово регламентирани. Според промените книжките на участници в гонки ще се отнема за три месеца. 

Решението на проблема е в отпускането на място, на което да се провеждат тези състезания и където "организирано и контролирано гражданите да тестват и да се състезават с личните си превозни средства".

Столичната полиция е препоръчала на общината да изгради видеонаблюдение на посочените места, което ще даде възможност да се събира информация за участниците в нерегламентирани гонки като се заснемат номерата на автомобилите им. От полицията предлагат и поставянето на уреди, които измерват индивидуалната скорост на автомобилите, "което е превантивна мярка за опазване живота и здравето на участниците в движението по пътищата и за предотвратяване и намаляване на пътните инциденти". 

От столичната полиция уточняват, че регулярно се провеждат специализирани полицейски операции срещу гонките като се провеждат и постоянни инструктажи на служители, които правят обходи на основните булеварди в столицата, където е възможно провеждането на гонки. 

В началото на януари две жени пострадаха на Околовръстния път в София, след като колата им беше ударена от автомобил, за който се предполага, че е участвал в гонка. Шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев тогава обясни, че за да се докаже гонка, трябва пострадалите да потвърдят, че двата автомобила са се движили едновременно и близко един до друг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

4

neverland

06.02 2017 в 13:53

Е, смейте се, ама ще стане номера, дори и малко, ще се пооплашат малко. Както с табелите, както си ги прибират вече. Е то, че ще се намери някой който да си плати, ще се намери, ама до скоро дори тези които не си плащат(защото нямат или не искат) не се плашеха.

21272

3

Гароне

06.02 2017 в 13:01

То още малко ще излезе, че гонки въобще няма.

42249

2

Denis Rizanov

06.02 2017 в 12:08

4 места за гонки. Официално обявени.
Толкова ли скъпо да се сложат по две камери за скорост + още 10-тина с висока резолюция и всички присъствали на "гонките", както и на опитите да бъдат елиминирани камерите за скорост да бъдат фиксирани цветно и с високо качество за поколенията?
Толкова ли е сложно питам?

15614

1

OTBPAT

06.02 2017 в 11:48

"... за да се докаже гонка, трябва пострадалите да потвърдят, че двата автомобила са се движили едновременно и близко един до друг."

Врата в поле :))