Петиция в подкрепа на отец Паоло Кортези, който приюти сирийски бежанци в Белене

Владимир Йончев 12 март 2017 в 11:31 10772 13

Паоло Кортези

Снимка Христо Христов, desebg.com

Отец Паоло Кортези

В интернет започна петиция в подкрепа на католическия свещеник отец Паоло Кортези, който беше принуден да напусне България след като покани в Белене семейство сирийски бежанци.

ПЕТИЦИЯТА МОЖЕТЕ ДА ПОДИШЕТЕ ТУК

Семейство бежанци с фамилия Албакри е законно пребиваващо в страната, разполага с всички документи за легален престой и е насочено към Белене от Държавната агенция за бежанците. Хората говорят няколко езика и искат да работят тук.

Желанието им да се установят трайно в града обаче не се хареса на местните.

Заради лошото отношение и заплахите, сирийското семейство реши да напусне града. В знак на протест отецът обяви гладна стачка, а Католическата църква спря помощите, които традиционно отпуска за хората в Белене.

Няколко дни след това отецът бе изтеглен от Католическата църква, след като стана жертва на заплахи и обвинения по повод хуманния си акт.

Случаят породи вълна от коментари в социалните мрежи и от страна на политическите партии.

Нова република сне доверието си от кмета на Белене Милен Дулев, който беше издигнат от коалиция от дясноцентристки партии, в която участваше и ДСБ на Радан Кънев.

Ето и пълният текст на петицията:

Водени от разбирането, че демокрацията е споделяне на отговорности и права между държавните институции и гражданите, фондация „Истина и памет”* и подписалите тази петиция изразяват подкрепата си към Паоло Кортези, енорийски свещеник в гр. Белене, ректор на светилището на блажен Евгений Босилков в гр. Белене и ръководител на Културен дом „Евгений Босилков – Белене”.

Отец Кортези извършва активна духовна, социална, културна, просветителска и обществено полезна дейност не само в поверената му енория, а и в цялата България (виж подробно инициативите му в приложението след петицията).

Той работи за утвърждаването в българското общество на общочовешки ценности като морал, справедливост, толерантност, състрадание, солидарност, милосърдие и съпричастност към съдбата на хора в нужда, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност.

Отец Кортези има съществен принос за съхраняването на паметта за жертвите на тоталитарните режими през ХХ век, в това число и на комунистическия режим в България (1944-1989).

Ние, подписалите петицията, категорично подкрепяме отец Паоло Кортези като духовен водач в своята енория и личност с ясна гражданска позиция. Остро осъждаме безпочвените и неоснователни обвинения към него и опитите да бъде застрашен живота му.

Изразяваме своето несъгласие с преднамереното насаждане на страх, омраза, етническа и религиозна нетърпимост в обществото, както и с пасивността на институциите в България към случая със семейство Албакри.

Безрезервната ни подкрепа за отец Кортези е и признание за високата ни оценка на неговите принос и ролята за развитието на българската демократична култура. Настояваме той да продължи да изпълнява своята мисия в България, както го е правил досега.

Към нея е публикувано и описание на дейността на отец Кортези в България досега:

Отец Кортези пристига в България през декември 2010 г. и оттогава развива активна духовна, социална, културна, просветителска и обществено полезна дейност в поверената му енория, както и в България.

Принадлежащ към Ордена на Пасионистите той е достоен последовател на духовници като родения и служещ в Белене епископ монсеньор блажен Евгений Босилков, извършващ подобна широка дейност в ползва на обществото през първата половина на ХХ век.

През 2014 г. той инициира Граждански комитет за изграждането на Парк-мемориал на мястото на бившия комунистически концлагер „Белене” на остров Персин и дава тласък за реализирането на тази идея. България е единствена страна в Централна и Източна Европа, преживяла комунистическа диктатура, която няма подобен мемориал.

През 2014, 2015 и 2016 г. той и вдъхновените от него доброволци организират провеждането на годишните поклонения в памет на жертвите на комунизма на „Белене”, в които участие взимат хиляди граждани, както и представители на местна, законодателната и президентската власти. Отец Кортези е в основата на създаването на фондация „Остров Белене”, чиято цел е изграждането на Парк-мемориала.

През есента на 2014 г. отец Кортези организира в гр. Белене първата по рода си Кръгла маса „Свидетели на вярата през комунистическия режим”, в която участват представители на всички християнски деноминации в България.

От 2014 г. насам съдейства на стотици граждани от България и чужбина при посещенията им в бившия лагер „Белене”, като по този начин поклоненията в памет на жертвите на комунистическия режим се превръщат в постоянна практика.

Отец Кортези организира поклоннически групи на ученици и граждани от Италия в бившия лагер „Белене”. Учениците са включени и в социална програма за подпомагане на бедните и самотни възрастни жители на гр. Белене.

Съавтор е на изложбата „Памет за концлагера „Белене” (2015), която предстои да прерасне в пътуваща изложба.

Забележителна е работата му с младите хора не само по духовна линия, но и в културната и социалната област. Той е ръководител на самодейната театрална група към католическата църква в гр. Белене, в която участват ученици от 9 до 12 клас от крайдунавския град. От есента на 2015 г. театралната трупа поставя в страната пиесата „Сами сред вълци”, посветена на убитите от комунистическия режим през 1952 г. католически духовници епископ Евгений Босилков и свещениците Камен Вичев, Павел Джижов и Йосафат Шишков, които папа Йоан Павел Втори провъзгласени за блажени през 1998 г.

Отец Кортези активно участва в обществения дебат за необходимостта от преосмислянето на тоталитарното минало, лектор е в множество конференции и форуми, посещава други граждански инициативи в страната, свързани с почитане на жертвите. Показателно за високата оценка на тази негова дейност е награждаването му от държавния глава Росен Плевнелиев с Почетния знак на президента за приноса му „за предаването на знанието за тоталитарното минало и всеотдайната работа за почитане на паметта на жертвите на комунистическия режим” (декември 2016 г.).

Отец Кортези е известен с организирането и откриването на първия паметник на Св. папа Йоан Павел Втори в България (Белене, ноември 2014 г.).

Той съдейства да заработи за първи път след над 20-годишно прекъсване фурна за производство на хляб в гр. Белене, инициирайки дарения от Италия (октомври 2015 г.).

През февруари 2017 г. той прави постъпки за приютяването в гр. Белене на законно пребиваващо в България мирно семейство бежанци от Сирия. Следват анонимни заплахи срещу живота на свещеника. В крайна сметка бежанците се отказват да останат в града след манипулации, извършени от група провокатори, сеещи омраза и страх, връх на които са истеричните крясъци на „патриот”, загърнат в руско знаме. В резултат на създалото се напрежение отец Паоло Кортези е принуден да се върне в Италия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13507

13

В подкрепа на МЕСТАН!!!
ЖО СУИ МЕСТАН!!!!

63994

9

Red or Dead

12.03 2017 в 12:49

АЛООО...НЕ Е ЛИ РЕДНО В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ЗАМИСЛИМ ЗА......БЪЛГАРИТЕ...ВЕЧЕ 30год.СЕ ПРАВИ И НЕВЪЗМОЖНОТО ЗА ДА БЪДЕМ УНИЩОЖЕНИ КАТО...НАРОД!!!

11178

8

Крушата

12.03 2017 в 12:40

"Пазете се от руската колонизация братя!"
А пред ислямското нашествие трябва гащите си ли да сваляме, както го налагат властите в Германия!?

13507

7

Възможно ли е отзоваването да е опит за прикриване на църковен педофилски гей скандал??? Ватиканските батки са известни на транснационално ниво с обичта си към малките момченца. Ето едни шегички - https://www.youtube.com/watch?v=VABSoHYQr6k :D

11178

6

Крушата

12.03 2017 в 12:33

Петиция в подкрепа на отеца, за който благото на някакво си новодошло семейство е по-важно от благото на цялото му поверено паство! Чиито поддръжници анатемосаха страната ни като адски "Мордор"!
Винаги съм се дивял на това как разбиранията за нашата реалност могат да се обърнат на 180 градуса в зависимост от интереса.

11751

5

Big Smile

12.03 2017 в 12:15

Пазете се от руската колонизация братя!