Петиция против промените в Изборния кодекс и неутрализиране на българите в чужбина

OFFNews 24 април 2016 в 11:33 7020 0

В интернет бе започната подписка против измененията на Изборния кодекс, които разбуниха обществото в последните дни.

Може да дадете своя подпис в подкрепа тук.

Тя е адресирана до президента, народните представителите и премиера и гласи следното:

Ние, българи, живеещи в чужбина, научихме с огромна изненада и разочарование за решението на Народното събрание да одобри на второ четене поправки в Изборния кодекс, които:

- не допускат създаването на дълго обещавания и приетия с широки граждански консултации от Парламентарната комисия по правни въпроси МИР „Чужбина“;

- отменят досега съществувалата възможност за образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулски представителства на Република България (чл. 14 от Изборния кодекс);

- предлагат - като заместител на отказаните ни физически секции на удобни за диаспората места - ускорен старт на „експериментално“ електронно гласуване за президентски избори 2016.

Широка известност получи радио-изказване на Бойко Борисов от 2011 г., в което той се зарича да върне емигриралите българи в България. Днес е изключително трудно да приемем това намерение за сериозно, след като чрез горните промени в ИК управляващото мнозинство на практика отне достъпа на живеещите в чужбина българи до смислено участие в българския обществен живот.

Особено огорчение предизвиква решението на НС да върне времето назад и да отмени възможността за гласуване извън дипломатически представителства. Това решение необяснимо зачерква дългогодишните усилия по самоорганизация на българските общности по света, които с усилен доброволен труд и граждански ентусиазъм изградиха мрежа от изборни секции, отговарящи адекватно на нуждите на българската диаспора по места. Редица медийни репортажи за непреодолими опашки през годините добре документират факта, че ограничените откъм местонахождение, пространство и персонал български консулства и посолства не са в състояние да посрещнат тези нужди.

Около 80 000 българи в чужбина няма да могат да гласуват, ако настоящият закон остане в сила – т.е. 42 % от българите, упражнили правото си на глас зад граница на миналите избори, ще бъдат възпрепятствани да го сторят някога отново. Това е значим отлив за избирателната активност в България – за сравнение, разликата в резултатите между партиите БСП и ДПС бе 18 000 души.

Българите в чужбина бяха активни участници с позиция на референдума за въвеждане на електронно гласуване. Те застават зад каузата електронно гласуване, когато е навременно въведено след необходимата подготовка. Затова не приемаме за удачно решението прибързано да се правят опити за въвеждането му през тази година– не е сериозно да се вярва, че една набързо изготвена и неизпробвана електронна система би могла да замени гарантираното право на глас по места. Форсираното въвеждане на електронно гласуване без предварителни експериментални тестове крие сериозни рискове. Ние ясно съзнаваме, че е необходима експертна подготовка на подходяща платформа и време за нейното изчерпателно тестване.

Изказването на Цветан Цветанов, бегло чертаещо възможност за „експериментално електронно гласуване“ за президентските избори, не може да успокои надигналото се сред диаспората безпокойство относно недалновидните промени в ИК. Защото гражданските ни права не могат да бъдат третирани като експеримент и е шокиращо да чуваме подобни думи от държавник.

В заключение, ние смятаме, че горните промени в Избирателния кодекс противоречат не само на здравия разум, но и на природата на демократичното управление, което се стреми да насърчи с всички средства гражданското участие, а не да го превръща в неизпълним дълг. Затова призоваваме Президента на Република България да върне за ново обсъждане текстовете, свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс, а народните представители в 43-то Народно събрание да отменят ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина, да изпълнят поетия ангажимент към избирателите си зад граница. Обръщаме се и към г-н Бойко Борисов да спази поетите обещания към българските граждани зад граница и да съдейства за приемане на препоръките на Парламентарната комисия по правни въпроси за учредяване на МИР „Чужбина“ и въвеждане на електронното гласуване след задължителните и внимателно проведени тестове и експериментални пускове през 2019 г.

#ИскамДаГласувам

#стигатрИКове

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови