Пациентът става "светофар" за линейките, идват от 8 до 120 минути

OFFNews 26 август 2015 в 04:50 4334 6

Линейките ще пристигат от 8 до 120 минути, спешността ще се определя от състоянието на пациента. Това предвижда проектът на нов стандарт за спешна медицинска помощ, публикуван на сайта на МЗ. Според документа пациентите ще бъдат групирани в три категории, които ще се обозначават с червен, жълт и зелен код.

Най-бързо линейките трябва да пристигат при първата група - до 8 минути, когато "пациентът е със животозастрашаващи признаци и симптоми вследствие заболяване или увреждане с висока вероятност от летален изход, ако не се предприемат незабавни интервенции за предотвратяване на последваща нестабилност на дихателната функция, циркулацията и/или неврологичната функция". При тези хора се "налага незабавно осигуряване на максималните диагностични и терапевтични възможности в областта и обхвата на специалността Спешна медицина посредством приложение на напреднали техники за поддръжка на живота (Аdvanced Life Support) и всички останали ресурсни възможности от лекарски екип с най-висока компетентност", обясняват от МЗ. 

Нестабилен/потенциално нестабилен спешен пациент (код жълто - В2) – относителна спешност - пациентът е с подозиран риск и потенциална опасност за живота, налице са признаци и симптоми вследствие заболяване или увреждане, които могат да прогресират по тежест и да доведат до усложнения с висока вероятност от настъпване на тежки последствия за жизненоважните функции, системи или органи, ако лечението не се приложи бързо в определена времева рамка при отностителна спешност на състоянието. Линейката трябва да пристигне до 20 минути. 

Стабилен спешен пациент (код зелено - С3) - минимална спешност – при пациента са налични признаци и симптоми вследствие заболяване или увреждане с нисък потенциал и риск от настъпване на тежки последствия или усложнения, и прогрес към по-тежко състояние, пише още в текста на МЗ. Линейката трябва да дойде до два часа. 

Документът съдържа алгоритмите за поведение при всеки тип спешно състояние. Досега у нас нямаше нито стандарт, нито алгоритми и работещите в спешната помощ настояват за бързото им приемане. 

Има инструкции как се използва дефибрилатор, какво се прави при започнало раждане извън болница, при термична или огнестрелна травма, при задух, отравяне и др.

В проекта са посочени и въпросите, чрез които се определя спешността при повикването, както и инструкции за околните до пристигането на медицинския екип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови