Парно в "Младост" от утре, компенсации само ако Топлофикация е виновна

Шефът на топлото: Системата се превърна в пробита лейка

OFFNews 09 февруари 2017 в 11:47 9863 0

В столичния район "Младост" ще имат парно и топла вода от утре. Как и кога хората, останали без услугите на "Топлофикация София" в продължение на дни, ще получат компенсации ще стане ясно след неопределено време. 

Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на дружеството Георги Беловски на заседанието на Столичния общински съвет, където той бе повикан от кмета Йорданка Фандъкова. Тя ще поиска прокуратурата да разследва причините за огромната авария с парното в София. "Снощи бях на място, екипите работят денонощно за отстраняване на аварията, действително в много тежки условия, но още по-тежко е на хората без парно и топла вода", заяви Фандъкова на заседанието на СОС. Фандъкова настоя във фактурите за февруари да се види ясно колко дни ще бъдат приспаднати от сметките на абонатите в кварталите, останали на студено. 

Беловски обясни, че системата на топлото в столицата се е превърнала в пробита лейка, а местата на пробивите се откривали изключително трудно при такава авария. Според "Топлофикация" уредите им са отчели токов удар, но "ЧЕЗ не проявява разбиране към това твърдение", заяви Беловски. Самият той също не можел да каже дали това е единствената и точната причина за огромната авария. 

Кой е виновен всъщност е ключов въпрос, защото според договора на клиентите с "Топлофикация", дружеството изплаща компенсации с нефиксиран размер, ако не отстрани авариите над 48 часа и ако е виновно за спирането на топлото. 

От думите на Беловски се разбра още, че абонати, стояли 47 часа на студено, със сигурност няма да получат компенсации. 

Съветниците от БСП излязоха с декларация, в която се казва: 

Ние, общинските съветници от групата на БСП Лява България, изразяваме нашето сериозно притеснение от създалата се ситуация през тази седмица във връзка с авариите в мрежата на „Топлофикация-София“ ЕАД в различни райони на столицата. В резултат от тези аварии стотици хиляди софиянци вече четири дни са на студено и без топла вода. Най-тревожна от всичко е липсата на ясна перспектива до кога ще продължи това положение. Проблемите на „Топлофикация-София“ ЕАД водят до нарушаване на ритъма на живот в целия град. В резултат от тях на изпитание е подложена работата на детски градини, училища, лечебни заведения, обществени служби и учреждения.

Фактът, който буди напълно основателно недоволство у гражданите, е, че ръководството на „Топлофикация-София“ ЕАД не предоставя адекватна информация за ситуацията. Те се информират от спорадично появяващите се новини в медиите. Това създава усещането за неглижиране на ситуацията, наличие на хаос и управленска безпомощност от страна на „Топлофикация-София“ ЕАД. Създаде се впечатление, че ръковдството на дружеството умишлено заблуждаваше софиянци за сериозността на проблема. Първоначално твърденията бяха, че аварията ще бъде отстранена в рамките на 48 часа. А станахме свидетели на точно обратното – проблемът не само, че не се разрешава, ами ескалира и обхваща нови и нови райони.

Ние, общинските съветници от БСП Лява България, не сме изненадани от случилото се. Защото многократно предупреждавахме, че съществува опасност да се стигне до подобна криза. Тя е породена от остарялата и неподдържана от години инфраструктура на топлопреносна мрежа. Основна причина за това е лошата инвестиционна политика на дружеството, която би трябвало да осигури безпроблемна работа на топлопреносната мрежа. Друг голям проблем също така е, че извършените планови ремонти са с недостатъчно добро качество. Какво е обяснението на факта, че през лятото на 2016 година много голям финансов ресурс беше вложен в ремонти на ТЕЦ „Дружба“ и на магистралния топлопровод, а точно в този район само няколко месеца по-късно, в разгара на отоплителния сезон, се появи такъв огромен проблем?

Ние считаме, че Столичният общински съвет като принципал на „Топлофикация-София“ ЕАД и ръководството на Столична община трябва да поемат своята отговорност. Буди огромно недоумение фактът, че ресорната Комисия по Инженерна инфраструктура и енергийно планиране и до момента не е провела извънредно заседание, на което да бъде запозната с причината за кризата и какво се предприема за разрешаването й.

Ето защо ние настояваме ръководството на „Топлофикация-София“ ЕАД да прояви коректност към потребителите си и да предостави своевременно достоверна информация за кризисната ситуация и действията за разрешаването й. И не на последно място да намери механизми, с които да компенсира финансово своите клиенти за претърпените неудобства още в следващата сметка, а не при годишното изравняване.
Настояваме Министерство на енергетиката да направи цялостна оценка на „Топлофикация-София“ ЕАД. Очевидно е, че дружеството няма капацитета да я направи само. 

Какво щеше да стане, ако всичките тези аварии се бяха случили в най-големите студове? Те не са ли следствие от претоварването на енергийната система преди месец и неадекватните действия от страна на отговорните институции, свързани с намаляването на напражението на тока, което води до изгаряне на електрически уреди?
А нанесените щети остават за сметка на потребителите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови