Парламентът позволи студентските такси да се вдигнат

Александра Маркарян 09 декември 2011 в 16:36 1638 5

Снимка БГНЕС

Парламентът отвори врата за увеличаване на таксите за обучението на студентите в България чрез текст от преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет. Законът беше приет на второ четене вчера.

Таксите ще могат да се вдигнат до 16% заради промяна в методиката, по която се определят.

Те вече няма да са до "една втора" от годишната издръжка за обучение на студент в съответното професионално направление, а до "две трети" от издръжката.

Дали ще има увеличение ще стане ясно до началото на април 2012 година, когато се очаква Министерският съвет да утвърди постановлението за определяне на таксите за академичната 2012/2013 година. Вносител е Министерството на образованието, младежта и науката, в което постъпват предложенията за размера им от всички университети.

Сега най-ниски са таксите в хуманитарните и икономическите специалности, където и общата годишна издръжка е най-ниска. Най-високи са таксите за медицина, фармация и дентална медицина, ветеринарна медицина, както и в специалностите по изкуства и спорт. Например годишните такси в педагогическите специалности варират между 310 и 346 лева в зависимост от университета (най-скъпо е в Пловдивския и Великотърновския, а най-евтино - в Шуменския), докато за медицина, фармация и дентална медицина е между 900 и 950 лева. Бакалавърското обучение в специалностите по различните спортове в НСА е 840 лева. 1000 лева е година бакалавърско обучение по изобразително изкуство в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, а за всички специалности в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" се плаща по 1300 лева годишно.

В понеделник ще изпратим запитване до ректорите на всички висши училища, за да разберем кои възнамеряват да поискат увеличаване на таксите си, каза за OFFRoad-Bulgaria Петър Чаушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

Според него не се очаква масово увеличение на таксите.

"Няма кой да им ги плаща. И към момента в някои от университетите не са стигнали тавана - една втора от издръжката, например медицинските", каза Чаушев и допълни, че очаква завишаване на сумите да има при икономическите специалности.

Студентите са категорични, че ако има по-високи такси, трябва да има и по-високо качество на обучението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews