Паника на Терминал 1: хронология на събитията

OFFNews 01 декември 2015 в 18:15 5305 4

Снимка Александър Новков

Сигнал за бомба на Tерминал 1 на летище София вдигна на крак служителите на реда днес.

Съмненията се появили след като при рутинна проверка на бус обучено куче е реагирало за експлозив, а впоследствие е използван специализиран уред за откриване на взривни вещества, който също отчита, че има опасност.

Това доведе до отцепване на района и екип от сапьори се зае с обиска на превозното средство.

Бусът е с белгийска регистрация, а шофьорът му е напуснал страната в 5 часа сутринта.

Даниела Велева от пресцентъра на летище София първоначално съобщи, че е открито взривно устройство. „Служителите на МВР действат според ситуацията. Има наистина взривно устройство, но до момента службите не са приключили всички дейности“, каза тя. По думите ѝ няма отменени полети.

Впоследствие тази информация беше опровергана от друг служител на пресцентъра на аерогарата - Любка Георгиева. Тя обясни, че има съмнения за бомба, но не е открито взривно устройство, отказвайки да даде подробности. 

Малко по-късно пред насъбралите се медии се появи изпълнителният директор на летище София Христо Щильонов, който обясни, че не е открито взривно устройство към момента и че се извършват действия за установяване на товара на буса. Той съобщи, че по процедура всички превозни средства, прекарали повече от 12 часа на паркинга, се проверяват. 

Щильонов подчерта, че за момента няма отложени полети и че летището работи съгласно създалата се обстановка.

Той увери, че ако се наложи, има готовност полетите да бъдат пренасочени към Терминал 2, но на този етап това не е наложително. 

Директорът на „Гранична полиция“ комисар Антонио Ангелов уточни, че бусът е паркиран през нощта. Той е оставен от мъж, който не е български гражданин. Напуснал е страната в 5 часа сутринта. Кучето е реагирало на взривно вещество, след което е използван уред за детекция на взривни вещества. Веднага е задействана процедурата за реакция при взривни вещества. Ангажирани са всички служби, включително и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ). 

Малко по-късно Христо Щерьонов се върна и оповести, че поради създалата се ситуация и с цел да бъдат оставени служителите на МВР да работят спокойно, всички полети, които са предвидени за Терминал 1, се местят на Терминал 2. Той обясни, че пътниците ще бъдат извозени до Терминал 2. Тази мярка ще остане в сила до днес в полунощ. 

След като багажът бе изваден от буса, полицията проведе контролиран взрив на една от извадените чанти в 16:10 часа.

Впоследствие специално обучено куче обходи отново извадените предмети и самото превозно средство.

В 16:30 екипи на гранична полиция обградиха плътно буса и започнаха проверка.

До този момент няма открито взривно устройство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови