Пак санкции за „Лукойл“ заради замърсяване на въздуха в Бургас

OFFNews - Бургас 23 юни 2016 в 19:31 5790 5

Снимка zonaburgas.bg

Нефтената рафинерия край Бургас е платила санкцията си от 250 000 лв. за обгазяването със сероводород в края на март, което бе 36 пъти над нормата. Това отчетоха на пресконференция от РИОСВ – Бургас. Въпреки този случай, имало е и други замърсявания на въздуха от страна на „Лукойл“.

След обгазяването от месец март, от Изпълнителната агенция по околна среда са поискали контролни измервания.

Те са извършени от лабораторията на агенцията и от регионалната лаборатория в Стара Загора и са показали отново отклонения, макар и на други показатели, каза директорът на екоинспекцията инж. Тонка Атанасова:

При които е констатирано превишение по показател „азотни оксиди“. След това превишение също е наложена санкция на оператора, този месец наказателното постановление е разписано. До настоящия момент общата сума, събрана и наложените наказателни постановления и санкции от оператора „Лукойл“, e 449 240 лв.“, поясни Атанасова.

Санкциите са за периода от септември 2015 г. до май 2016 г.

Отделно, от проведените собствени изследвания на рафинерията също са констатирани превишения на някои от показателите. За тях са наложени санкции, но те не са включени в сумата от 450 000 лв. Те са в размер на 370 000 лв. и са за първото тримесечие на тази година.

„Лукойл“ смятат да закупят и разположат уреди по границите на завода, които да измерват нивата на бензен и сероводород, казаха от екоинспекцията. Така гражданите, които живеят в най-близкия квартал „Долно езерово“, ще могат да виждат в реално време показанията им.

Бургаската екоинспекция е получила емисионна кола, която ще замерва въздуха на място в „Лукойл“ – комин по комин, отчетоха от институцията.

Относно другия голям завод в Бургас, сочен от местните за замърсител, „Кроношпан“, РИОСВ е поискала да има непрекъснато измерване на фините прахови частици и формалдехида. Това е станало на последната работна среща за процедурата за издаване на ново комплексно разрешително. Условието е това да стане и при сега действащите инсталации, уточни Тонка Атанасова. Заводът е подал документи за почти двойно увеличение на капацитета си на работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12884

5

Nimart

23.06 2016 в 22:17

Долу руското БКП, българското пасти да яде!

25665

1

Victimized

23.06 2016 в 20:09

Ей ,не ги оставихте да дишат , сега съвсем не могат да излязат на печалба .....