Отрова умори животни в Западните Родопи

OFFNews 13 октомври 2016 в 11:06 6383 1

Снимка Зелени Балкани

Ловци са сигнализирали, че неизвестни лица са заложили отрова в Западните Родопи. В резултат на това са отровени три вълка, куче, таралеж и птици.

"В близост до примамката са намерени умрели три вълка и куче, което говори за изключително силна и бързодействаща отрова. Припомняме на всички, че използването на отровни примамки за убиване на едри хищници е строго забранено и се преследва от закона", обясняват от Зелени Балкани.

Те предупреждават, че отровите са неселективен метод за убиване, който причинява изключително мъчителна и жестока смърт, освен това се натрупва по хранителните вериги и трае много дълго.

"Веднъж заложена, отровата може да попадне в подпочвени води, дивеч, растения или ядливи гъби и така може да доведе до човешка смърт", казват от организацията.

Във вторник по случая е организирана съвместна проверка, на която са присъствали представители на Зелени Балкани, полиция и Регионалната инспекция по околна среда и водите Хасково, както и Българското дружество за защита на птиците със служебното куче Барс. Кучето е обучено в Унгария да открива отрови.

Благодарение на Барс са намерени части от отровения вълк, умряла лисица, таралеж, както и части от заложените примамки и отрова. Отровените животни са били ядени от други хищници, което означава, че ще има и други жертви  животни.

За залагане на отровата вече има заподозрян, повдигнато е съдебно производство, като нарушителят ще бъде наказан с цялата строгост на закона. Кучето Барс, заедно с колегите от БДЗП и екипите на Зелени Балкани ще продължат да патрулират в района, за да предотвратят повторно залагане, затрудняване на разследването или други жертви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови