Още от "двете каки": Може да те слушат 2 г. без да спрат, Цецо и Бойко с т'ва те удрят

OFFNews 05 октомври 2016 в 11:54 12035 6

Още от

Пореден нов епизод от разговора между "двете каки" (по определението на премиера Бойко Борисов, бел. ред.) разкрива механизма, по който прилагането на специални разузнавателни средства (СРС) може да заобиколи закона и да се прилага в неограничен период от време.

Сайтът "Биволъ" разпространи нов запис, в който подсъдимата по аферата "Червей" бивша шефка на  Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева обяснява, че поради липсата на регистър за СРС, подслушването може да продължи неограничено време. На събеседниците си адвокат Момчил Мондешки и съдия Румяна Ченалова тя пояснява, че според закона, при изтичането на срока за подслушване, СРС-то се преустановява. От тогава обаче нищо не пречи да бъде приложено ново СРС и така на практика подслушването да продължи: 

Примерно, искаш да избегнеш срока по отношение на лице. Отиваш в един съд. Пускаш такова искане. Изтичат ти 180 дена с продълженията и оттам отиваме в друг съд. И пускаш още 180 дена. Ми то няма единен регистър. Те няма как да го проверят.

От обясненията на Янева става ясно още, че има и друга вратичка за удължаване на подслушването - когато то бъде поискано от различни служби. "Как го броиме тогава срокът?", пита тя. 

В резултат адвокат Мондешки констатира, че "Цецо и Бойко са силни с това и с т'ва те удрят". 

Янева: Тва, ако го напише нормален човек, аз главата си режа.

Мондешки: Ми да.

Янева: Ми тва е ненормална работа. (въздиша). Абсолютно ненормална работа. Все на мен ми се падат някакви такива. Пълен Марко Тотев съм.

Мондешки: Глупости. Стига глупости. Всичко ти е ОК. Ма добре, ай само ми отговори на въпроса, Руми, понеже Влади е емоционално в момента обвързана с тва. Какъв е проблемът с това СРС за тия 300 дни.

Ченалова: Ма те са отделни искания.

Янева: Няма проблем. Имаш искания, имаш продължение. 60, 60 дни са. Законовият срок е това да имаш искания и продължения да е до 180 дена

М: Какъв е проблемът тогава?

Янева: Имаш прекъсвания. Минават 15 дена.

М: Какъвто е проблемът и по Белведере.

Янева: Имаш ново искане и започва да тече нов срок. Законът казва – когато изтече срокът СРС-то се преустановява. И започва да тече нов срок. В закона нямаш изискване 180 дена, тоест едно искане да бъде по една разработка, еднократно една година само едно. Нямаш такова изискване. Тоест, могат да бъдат няколко искания. Няма проблем според мене никакъв. Да не говориме и друго. Няма в България единен централизиран регистър на СРС-та. Значи, какво можеш да направиш. Отивам в един съд. По отношение на лицата има искане… има ограничение до 180 дена. И повече не можеш. Но по отношение на обектите няма, а тва е обект. Примерно, искаш да избегнеш срока по отношение на лице. Отиваш в един съд. Пускаш такова искане. Изтичат ти 180 дена с продълженията и оттам отиваме в друг съд. И пускаш още 180 дена. Ми то няма единен регистър. Те няма как да го проверят. И получаваш от другия съд още 180 дена. И така обикаляш всичките съдилища. Може да стигнеш до еди-колко си дни.

М: Да, да, да, да

Я: Тва няма единен регистър, разбираш ли?

М: Влади, виж…

Я: Друг момент. Друго какво правят. Примерно по отношение на лицето Момчил Мондешки ДАНС иска 180 дена. Аз разрешавам. След пет дена прокуратурата иска. След десет дена иска Вътрешна сигурност на МВР. Тва са отделни служби. Как го броиме тогава срока?

М: Откъде започва и къде свършва.

Я: Аз мога хиляди неща да им кажа. Аз съм подписала… аз тва, което съобщение му пуснах на Бойко, наистина аз съм подписала над 15000 СРС-та, аз съм ги гледала и толкова съм ги мислила и там има хиляди проблеми. Но те са законодателно или направени в полза на службите, което е най-вероятно, и не е моя работа аз да разбърквам там и да бъркам в лайното и да го разсмърдявам, или просто е недомислица.

Ченалова: Права е за това. Няма единен регистър и винаги може да се получи така…

Я: Ти знаеш ли колко хиляди врътки има, бе, човек.

Ч: Може да те слушат две години без да спрат, с различни разрешения.

Я: Ма хиляди врътки има. Нашият регистър, дори нашият регистър…

М: Тва означава, че Цецо и Бойко са силни с това и с тва те удрят, щото от тва горе-долу нещо хал-хабер си имат, нали така?

Ч: Да ти кажа ако ВСС не беше излязло с тая декларация, аз много си мислех, може би нямаше така да го разгневят. Нали, недопустима намеса, дъра-дъра. Това наля според мен. Айде, Съюза на съдиите, тва е, съсловна организация. Обаче ВСС го разгневи според мен. Допълнително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21668

6

Руслан

05.10 2016 в 23:26

И сега ни слушат ихната.

14057

4

morkoff

05.10 2016 в 18:04

помияри

17156

3

aviatora

05.10 2016 в 16:49

ЦЕКО НЕ СПИРА ДА НИ СЛУША!!!