Организации и учители защитиха стипендиите за роми в писмо до Кунева

ОFFNews 26 октомври 2016 в 18:12 4174 1

Снимка БГНЕС

Представители на граждански организации, учители и директори излязоха с отворено писмо в подкрепа на стипендиантската програма за ученици роми.

"Инвестицията в подобряването на достъпа на ромските младежи и девойки до качествено средно образование е инвестиция в развитие на българското образование и българската икономика", се казва в писмото, адресирано до просветния министър Меглена Кунева и подкрепено от 86 лица и организации от страната.

Проектът „Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование“ предвижда  роми от 9 и 10 клас с успех над 3,50 да получават по 30 евро на месец, за да бъдат подпомогнати да завършат средно образование. От него ще могат да се възползват близо 700 ученици, а общата му стойност е 1 млн. лева, 40% от които се поемат от МОН, а останалата част - от Ромския образователен фонд.

"По данни на последното преброяване на населението, по-малко от 10% от ромите в България имат средно образование в сравнение с 35% от българските турци и 78% от етническите българи. Тази сериозна образователна диспропорция изисква целенасочени мерки за преодоляването й. Прилагането на такива мерки не може да се разглежда като дискриминация към останалата част от учениците", се казва в обръщението към министъра.

 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews