Общинският съвет в Самоков все пак реши да слее двете ромски училища

OFFNews 24 февруари 2017 в 17:04 4361 2

Общинският съвет в Самоков прие предложението на кмета на общината Владимир Георгиев за сливане на двете ромски училища в града - ОПУ „Неофит Рилски” и НУ „Петър Берон”.

Според решението новото обединено училище ще се казва "Неофит Рилски". 

За възможността за сливане на двете училища сигнализира миналата седмица председателят на Фондация "Саворе" и експерт по ромска проблематика Христо Николов

Той обяви, че решението за сливане на двете ромски училища ще капсулира ромите и те ще останат без шанс да бъдат приобщени. 

"Кой има интерес от това? Какво целим с това? Защо общинските съветници изобщо не обмислят варианта училището да бъде обединено с българско училище? Защо професионалното училище не бъде променено така, че да привлича и български ученици? Кое българче ще отиде да учи в училище, на което е сложен етикетът „ромско училище“? Вместо да се търси начин за разрешаване на проблема, допълнително се насажда недоверие и страх между децата – както у едните, така и у другите", обяви Николов.

Той попита и каква е причината да не се прави опит да се слеят ромските училища с български, което ще допринесе за интеграцията на ромите и за повишаване на нивото на тяхното образование. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews