Общини с лоша демография ще интегрират трайно бежанци

offnews 25 септември 2016 в 15:17 13167 4

Гинка Чавдарова

Общините с лоши демографски показатели могат да интегрират трайно бежанците у нас. Все още обаче не е ясно кои са трите пилотни общини, които ще работят по проект за трайна интеграция на чужденците.

Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова пред БНР.

Наскоро на форум за бежанците бе обявено, че вече има три общини, които ще изпълняват подобен проект. През лятото кабинетът одобри наредба за интеграция на чужденците, според която общините ще сключват договори с Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и със самите чужденци. Общините ще получават евросубсидии за всеки приет бежанец, но ще имат ангажимента да му намерят жилище, работа и да му осигурят обучение и здравни грижи.

Чавдарова обясни, че не става дума за временни лагери и настаняване на големи групи хора, а за възлагане на нови ангажименти на общините при интерес на бежанци за трайно заселване у нас на семеен принцип.

"Няма да се отиде към общини с изчерпан капацитет на социалната инфраструктура, а към общини, които вследствие на демографски тенденции разполагат със свободна такава, за да не се почувства местната общност нито ощетена, нито изместена от когото и да е. Готовността и намеренията на общините са за семеен тип миграция, която ще оживи района, ще осигури разнообразие на работна ръка и ще създаде перспектива за обезлюдени райони", коментира пред БНР Чавдарова.

Ангажимент на кметствата ще е да уредят и поемат битовото устройване на заселващите се - намиране на жилища, на детски градини и училища за децата, записване при личен лекар, регистриране в съответните структури на Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12796

5

Draven Filosoff

26.09 2016 в 07:58

Откъде на къде ще ги заселват и интегрират. Това са бежанци, интеграция не може да има, като свърши конфликта трябва да си заминават.Само глупости творят тия идиоти.

12050

3

Rosen Markov, Ruse

26.09 2016 в 02:01

Първо ни морите с глад и мизерия, а сега ще ни оправяте и демографски! Няма такива предатели като вас!!! И толкова заспал народ!

25665

1

Victimized

25.09 2016 в 15:42

Значи по тази схема ще шитнат тея 160 милиона евро дето измоли Баце . В крайна сметка стигнахме то там където всички подозираха . България ще е буфера между западна Европа и мигрантите .
Сега освен "ромите" ще издържаме и бежанци , които точно по същия начин нямат намерение да се интегрират културно .........
 
X

Да помогнем на украинските деца!