Общината ще си връща училищен корпус, продаден при Софиянски

OFFNews 16 март 2017 в 19:58 3956 0

До столичното 139 ОУ "Захарий Круша" няма да се строи висока жилищна сграда. Това стана ясно на среща между родители, учители и общински съветници в салона на училището в квартал "Лозенец" тази вечер. 

Родители и учители се вдигнаха на бунт заради намерение на инвеститор да строи на мястото на сграда на 2 етажа, някога част от училището, а през 1996 г. продадена на "Отворено общество". Оттогава училищният корпус е препродаван още три пъти. 

Кметът на района Любомир Дреков информира хората, че преговори с инвеститора са започнали, като целта е той да бъде компенсиран с друг имот, а корпусът и прилежащия двор да стане отново общински и върнат на училището. Ангажимент за това пое и председателят на групата на ГЕРБ в СОС и шеф на комисията по образование Малина Едрева. Зам.-председателят на СОС Николай Стойнев увери, че до училището няма да се строи и ще се извървят всички стъпки в интерес на децата. 

Хората пък поискаха първата продажба на имота, извършена по времето на кмета Стефан Софиянски, да бъде дадена на прокуратурата. Друго искане бе за оставката на главния архитект на София Здравко Здравков, защото е разрешил на новия собственик да изготви проект за промяна на устройствения план на района. Стойнев успокои, че Столичният общински съвет няма да одобри подобна промяна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови