Общественият съвет на Фонда за лечение на деца с нов състав

OFFNews 21 октомври 2016 в 21:59 4291 0

Кабинетът одобри нов състав на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца заради изтичането на мандатите на досегашните членове, както и след като част от организации в Съвета изтеглиха своите представители в знак на несъгласие с работата на новото ръководство на Фонда. 

В Обществения съвет остават досегашните членове от лекарската квота, а гражданският сектор да бъде представляван само от пациентски организации и представителите на медиите, след като дарителските организации обявиха, че няма да излъчват нови представители след оставките на досегашните. 

В Обществения съвет остават медицинските специалисти проф. Пенка Переновска, проф. Радка Тинчева, проф. Огнян Бранков, проф. Искра Христозова и доц. Румен Кастелов. Резервни членове от медицинската квота, както изисква новият правилник, ще бъдат гл. ас. д-р Ирен Цочева, доц. Даниела Авджиева, доц. Христо Шивачев, д-р Боряна Аврамова и д. м. проф. Пламен Кинов. От лекарската квота нова е проф. Венета Божинова-Чамова, която ще бъде замествана от резервния член проф. Иван Литвиненко.

Представители на организации за защита правата на пациентите ще бъдат Анна Илиева и Петя Александрова, а резервни членове - Весела Топалова и Мина Енева-Ламбовски. От неправителствените организации, осъществяващи дейност в областта на подпомагането на деца в страната и дарителство, са определени Пенка Георгиева от Пациентски организации "Заедно с теб" и Димитрина Михайлова, представител на Национална педиатрична асоциация. Резервни членове са съответно Владимир Томов и Клара Балджиева.

От Българска национална телевизия представител ще продължи да бъде Мария Чернева, която също изрази несъгласието си срещу работата на новото ръководство на Фонда за лечение на деца, но обяви, че ще остане в Обществения съвет, за да следи за интереса на децата. Представител на Българското национално радио ще е Виктор Серафимов. Резервните членове са съответно Антония Харалампиева и Десислава Лилова. За представител на друга медия е включена като редовен член Мария Бояджиева (бТВ), а като резервен член - Цветелина Цветкова (Нова телевизия).

Четирима членове на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца подадоха оставки в рамките на по-малко от седмица - директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова, Десислава Хурмузова от инициативата "Спаси, дари на...", националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева и журналистът от радио "Витоша" Милена Златкова. Българският дарителски форум и инициативата "Спаси, дари на..." съобщиха, че няма да излъчват нови представители на организациите във Фонда и така на практика го напуснаха.

Като причина за напускането на Фонда четиримата доскорошни членове посочиха подмяната на решения и медицински експертизи, забавяне на протоколи, както и липса на диалог с директора на Фонда за лечение на деца и с Министерството на здравеопазването.

С тези обвинения и с искане за оставка на директора на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ протестираха родители на болни деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови