ОЛАФ нареди България сред лидерите по кражби от еврофондове

OFFNews 31 май 2016 в 17:55 5732 10

България отново е сред трите страни в ЕС, срещу които са започнали най-много разследвания за измами с еврофондове, става ясно от доклад на Европейската служба за борба с измамите с еврофондове (ОЛАФ).

Освен България, в челната тройка са още Румъния и Унгария.

Според службата през миналата година в предполагаеми схеми за злоупотреби са били раздадени общо 888 милиона евро.

Отчетено е леко намаление на тези средства в сравнение с миналата година, когато тя беше 901 милиона евро. Въпреки това обаче делът на финансираните фирми-измамници остава около 0.6% от целия бюджет на ЕС от 141 млрд. евро.

Според ОЛАФ злоупотребите са съсредоточени основно в земеделски субсидии и за подпомагане на бедните райони.

В доклада като пример при почти 1400 проверени случая изрично се посочва такъв с плащане на 1.3 милиона евро за предприятие за замразени зеленчуци в България. Имената на компанията и заподозрените лица не стават ясни, но е известно, че средствата са от фонда за развитие на селските райони.

От ОЛАФ уточняват, че информацията за съмнителния проект не е дошла от българските власти, а от Генералната дирекция за развитието на земеделието и селските райони към Европейската комисия.

Проверка установила, че има манипулиране на поръчка за оборудване, а последвал анализ на документи от българската разплащателна агенция показал, че става дума за измамно увеличаване на цените и злоупотреба с евросредства. Проверка на място в сътрудничество с български разследващи потвърдила, че целият проект изобщо не е отговарял на условията за финансиране.

Става ясно още, че е налице схема с подставена компания, която е действала само като посредник и е доставила машините при много високи цени. Собственик на предприятието се оказала италианска компания, управлявана от италианец, който е собственик и управител и на фирмата, спечелила поръчката за доставка на оборудване.

След препоръките на ОЛАФ в Италия и България са образувани наказателни производства.

Генералният секретар на ОЛАФ Джовани Кеслер все пак посочи, че не трябва да се приема, че в ЕС има масова корупция.

Той подчерта, че след 2013 г. има рязко увеличаване на броя на засечените измами, което по думите му показва, че агенцията успява да убеди хората да подават сигнали при съмнение за измама.

При възстановяването на средства по съдебен път се отчита понижение с около 10%, като през миналата година са възстановени 187 млн. евро. Освен това само половината от препоръките на ОЛАФ за съдебно преследване са довели до реални процеси.

През 2015 г. ОЛАФ е приключила 304 разследвания, което е рекорден брой. Започнати са и нови 219 проверки, като за средно 2 месеца служителите успяват да преценят кои от над 1440 докладвани случая заслужават сериозно внимание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12779

9

българин

31.05 2016 в 20:55

ОЛАФ са платени контра протестиращи. Тук кражби, престъпност и корупция няма. Тъпи чужденци, тук парите се усвояват!

29217

8

Лопе де Вега

31.05 2016 в 20:06

Гнусна лъжа! Нашата гордост е накърнена. Какъв ОЛАФ ни е наредил. НИЕ, след години усилия и усъвършенстване на методите за крадене сами се наредихме така. Няма да се задоволим с постигнатото, няма да легнем на лаврите си- Догодина - поне трети! Под мъдрото ръководство на бойко - към нови върхове!

Поздрав!

63994

7

Red or Dead

31.05 2016 в 19:39

Ами споделяте ги тези подробности, аз с моето мръсно подсъзнание....си викам наум....В Русия съм.....В Русия съм:))))

Според мен Господ тук е непричом, по тая логика сайтовете на Икономедия трябва да са не знам колко по прокълнати.....там са б...и сектата пич, честно, не е истина, повечето коментари направо “миришат“ на ацетоново лепило:):):)


77927

6

El Commandante

31.05 2016 в 19:20

"само при мен ли зареждането на сайта е ходене по мъките, постоянно ми се налага да се логвам!?!"

Не е само при тебе.
Този сайт е прокълнат, Господ мрази оффнюз, защото нарушават заповедта Не лъжесвидетелствай...

63994

5

Red or Dead

31.05 2016 в 18:51

Абе колеги, малко оффтопик, само при мен ли зареждането на сайта е ходене по мъките, постоянно ми се налага да се логвам!?!

Явно проблема е САМО тук защото с други сайтове нямам подобни проблеми, а може би това е някаква “краварска“ диверсия:):):)

63994

4

Red or Dead

31.05 2016 в 18:46

““““.....ОЛАФ нареди България сред лидерите по кражби от еврофондове.......“““““



Сигурно имат предвид правителството на ОрешкУ.......ние в герП съмнения нямаме никакви......

77927

3

El Commandante

31.05 2016 в 18:26

Завидеха ни за хубавата ограда и ни клеветат лешперите...
 
X

Да помогнем на украинските деца!